Αναστολή του «Δουβλίνου ΙΙ» για Σύρους στη Γερμανία

Αναστολή του «Δουβλίνου ΙΙ» για Σύρους στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Καταλύματα προσφύγων επισκέπτεται αυτές τις ημέρες σύσσωμη η γερμανική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Γκάουκ ώς τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ και τον υπουργό Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ, ως αντίδραση στις εκδηλώσεις ακροδεξιάς βίας. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει στην πράξη να εφαρμόζει τους κανόνες της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ για τους υπηκόους Συρίας οι οποίοι βρίσκονται στη Γερμανία, κίνηση που έχει στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να μένουν οι πρόσφυγες όσο γίνεται λιγότερο στα προσωρινά καταλύματα.

Εμπρησμών συνέχεια

Κάποια από αυτά, όπως το κατάλυμα στo Γκέτιγκεν που επισκέφθηκε ο Ντε Μεζιέρ, έχουν προδιαγραφές 700 ατόμων και φιλοξενούν 3.000, ενώ άλλα δέχονται επιθέσεις πριν λειτουργήσουν, όπως έγινε προχθές το βράδυ στην πόλη Νάουεν του Βρανδεμβούργου. Το γυμναστήριο που μετασκευαζόταν σε προσωρινό κατάλυμα τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ, σύμφωνα με τις Αρχές, η ταχύτητα με την οποία διαδόθηκε η φωτιά υποδεικνύει ότι επρόκειτο για εμπρησμό. Πάνω από 200 ανάλογες επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη Γερμανία από τις αρχές της χρονιάς, ενώ πολλές επιθέσεις δεν έχουν δηλωθεί και άλλες περιορίζονται απλά σε απειλές ή ρατσιστικές χειρονομίες.

Στην κατηγορία των κενών απειλών περιλαμβάνεται το τηλεφώνημα για βόμβα χθες το μεσημέρι στο Βίλι Μπραντ Χάους, την έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο, το οποίο εκκενώθηκε χωρίς να εντοπιστεί εκρηκτικός μηχανισμός. Την ίδια ώρα ύποπτη βαλίτσα οδήγησε στην εκκένωση της υπηρεσίας ασύλου LaGeSο.

Τη χυδαιότητα των ρατσιστικών του αισθημάτων εξέφρασε επιβάτης του βερολινέζικου προαστιακού σιδηροδρόμου, ο οποίος τη Δευτέρα ούρησε πάνω σε δύο παιδιά που του φάνηκαν ξένα. Την ίδια ημέρα, ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, βρισκόταν στο Χάιντεναου της Σαξονίας, όπου δήλωσε ότι η Γερμανία «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό μπροστά στον ακροδεξιό όχλο». Το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, περίπου 600 ακροδεξιοί, αρκετοί εξ αυτών μεθυσμένοι, με ιαχές όπως «είμαστε ο λαός» και «ζήτω ο Χίτλερ» επετίθεντο κατά αστυνομικών που φύλασσαν κέντρο προσωρινής φιλοξενίας 320 προσφύγων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 50 παιδιά.

Μετά την επίσκεψη του Γκάμπριελ, το κόμμα έχει δεχθεί «ποταμούς απειλητικών μηνυμάτων», όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιασμίν Φαχίμι, με αποκορύφωμα την απειλή για βόμβα.

Ρεπόρτερ της εφημερίδας FAZ που ρώτησε κατοίκους του Χαϊντενάου για τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου διαπίστωσε αποστροφή για τους «τουρίστες κοινωνικών επιδομάτων». Σημαντικός αριθμός αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία υποβάλλονται από υπηκόους χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες δεν γίνεται πόλεμος.

Τουλάχιστον ως προς τη Συρία, η οποία βρίσκεται στο πέμπτο έτος εμφυλίου, οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να δείξουν ελαστικότητα. «Διαδικασία του Δουβλίνου: στην πράξη αυτή τη στιγμή δεν την ακολουθούμε για υπηκόους Συρίας», ανακοίνωσε στο Τwitter το ομοσπονδιακό γραφείο μετανάστευσης. Η διαδικασία του Δουβλίνου δίνει στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης τη δυνατότητα να στείλουν τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ε.Ε., δηλαδή, κατά κανόνα στην Ιταλία και την Ελλάδα. Λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προ πολλού σταματήσει να τους στέλνουν πίσω. Το γεγονός ότι τώρα αυτό αναγνωρίζεται επισήμως, έστω και μόνο για τους Σύρους, επισπεύδει επεξεργασία των αιτήσεών τους στη Γερμανία.Σχόλια