Δραγασάκης: Προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς όμως νέα μέτρα

Δραγασάκης: Προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς όμως νέα μέτρα

«Σήμερα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το σε ισχύ πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στην ώρα του, το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται, υπό τον όρο ότι δεν θα επιβαρυνθεί το περιεχόμενό του με νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι «σήμερα όλοι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες αλλά και η Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και οι ομάδες των Οικολόγων και της Αριστεράς έχουν αναγνωρίσει τα θετικά αποτελέσματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ρόλο διαφόρων θεσμών και παραγόντων στο ελληνικό πρόγραμμα και σε συμπεριφορές που σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από αλαζονικές, υποτιμητικές «νεοαποικιακές» λογικές. Όπως, όμως, τόνισε, αυτό που προέχει την παρούσα στιγμή δεν είναι ο επιμερισμός ευθυνών, αλλά να αναζητηθούν εκείνα τα σημεία ισορροπίας που μπορούν να συνθέσουν ένα προωθητικό συμβιβασμό στη βάση της αμοιβαιότητας, μια θετική διέξοδο που δεν θα συνιστά παραβίαση αρχών.

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψουν την έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων από τα σημερινά τους επίπεδα και την απεξάρτηση της χώρας από το θεσμικό δανεισμό», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι «η επίτευξη των στόχων και η υπέρβασή τους σε πολλές περιπτώσεις, με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του ελληνικού λαού καθιστούν αυτό το θετικό σενάριο όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και ρεαλιστικό».

«Η θέση μας είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει και όσα μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν αν υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Είπε ακόμη ότι ο αποκλειστικός λόγος της καθυστέρησης οφείλεται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των δανειστών σε ό,τι αφορά πτυχές του Προγράμματος. Είπε ειδικότερα ότι η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, αρνούνται όμως τις εκτιμήσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, άρα και την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσής του.

Όσoν αφορά τη στάση του ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το Ταμείο ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει από υπερβολική λιτότητα, συστήνει πρόσθετα μέτρα, κάτι που έγινε και πέρυσι με την πρώτη αξιολόγηση και επαναλαμβάνεται και τώρα. Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η σημερινή ανακοίνωση του ΔΝΤ δείχνει ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του την ίδια ώρα που και «στη Γερμανία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό Πρόγραμμα, ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως έδειξε η δημοσιοποίηση επιστολής του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στην καγκελάριο Μέρκελ».

 Σχόλια