Επί τάπητος το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup

Επί τάπητος το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup

Χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, κατά την είσοδό τους στη συνεδρίαση, να εξανεμίζουν οποιαδήποτε ελπίδα για συμφωνία εντός της ημέρας.

Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αν και εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι από τις μέχρι τώρα κινήσεις της ελληνικής πλευράς, δήλωσαν ότι δεν περιμένουν οριστικές αποφάσεις σήμερα, και έκαναν λόγο για μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Αναλυτικότερα, ότι στο σημερινό έκτακτο Eurogroup θα συζητηθεί «το πώς, το πότε» αλλά και το «αν είναι απαραίτητο» να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι από τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένει κάποιο συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας στην τακτική συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις 24 Μαΐου, καθώς έως τότε θα έχουν γίνει οι απαραίτητες «τεχνικές» μελέτες πάνω σε «τυχόν μέτρα» ελάφρυνσης.

Σήμερα «είναι η πρώτη συζήτηση. Δεν περιμένω οριστικά συμπεράσματα ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα διευκρίνισε ότι «το λέει και η λέξη θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που βγούμε εκτός προγραμματισμού». «Βάσει των προβλέψεων είμαστε σε θετικό δρόμο» πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ τόνισε ότι «η διαφορά είναι πως η αξιολόγηση των προτάσεων από το Ταμείο είναι πιο συντηρητική σε σχέση με αυτή των Ευρωπαίων και γι’ αυτό φτιάξαμε τη λίστα των προληπτικών μέτρων».

Σόιμπλε: Είναι δυνατή η συμφωνία μες στον Μάιο

Ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο, σημείωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία του ελληνικού προγράμματος.

Ακόμη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι είναι κρίσιμο το χρέος να είναι βιώσιμο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ελάφρυνσή του.

Αναφερόμενος στη δέσμη των προληπτικών μέτρων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η δέσμη των προληπτικών μέτρων είναι μια λογική προσέγγιση, ενώ σχετικά με τον σκοπό των προγραμμάτων βοήθειας ανέφερε ότι «κάποιος πρέπει να εξηγήσει με ειλικρίνεια στους Έλληνες ότι η φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων είναι να τους βοηθήσουν να σταθούν στα δικά τους πόδια».

«Ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι δε θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα για την Ελλάδα.

Τέλος, αναφερόμενος στο πακέτο προληπτικών μέτρων που ζητούν οι εταίροι από την Αθήνα, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί σε συγκεκριμένους όρους, με λογική προσέγγιση, απηχώντας τη γραμμή του ΔΝΤ.

Μοσκοβισί: Η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση

Ότι «θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος υπό την προϋπόθεση να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συμφωνία στο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και αναμένω από το Εurogroup να αναγνωρίσει αυτή την εξέλιξη γιατί οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό που εγκρίθηκαν χθες είναι πολύ σημαντικές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις γιατί προστατεύουν τους πιο ευάλωτους και είναι ισορροπημένες», σημείωσε.

Αναφορικά με το εφεδρικό πακέτο, σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο «η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ πληροί τις προυποθέσεις που είχε θέσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ, δηλαδή ο μηχανισμός είναι αυτόματος, αξιόπιστος και νομοθετημένος. Εμείς τον υποστηρίζουμε και θα δούμε εάν χρειαστούν κάποιες τεχνικές και οικονομικές προσαρμογές».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο θέμα του χρέους, που θα συζητηθεί σήμερα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει την τεχνική υποστήριξη, ωστόσο διευκρίνισε ότι «τα κράτη μέλη είναι αυτά που θα λάβουν τις αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα».Σχόλια