0:46 Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Γ. Μαυρωτάς στο eReportzaz.gr: Δεν αρκεί η απόφαση για το χρέος, η αξιολόγηση να κλείσει - Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε το νέο

Γ. Μαυρωτάς στο eReportzaz.gr: Δεν αρκεί η απόφαση για το χρέος, η αξιολόγηση να κλείσει - Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε το νέο

“Καλό βήμα που δεν αρκεί όμως” χαρακτηρίζει την απόφαση του eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση ως το τέλος του έτους, “έτσι ώστε από Ιανουάριο να ξεκινήσει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση”. Μιλώντας στο eEreportaz o Γιώργος Μαυρωτάς υποστηρίζει πως για να βγούμε από την ύφεση “πρέπει να γίνει μείωση των φόρων και να περιορισθούν οι σπατάλες του κράτους. Για το μέλλον του κόμματός του μετά και τις αποχωρήσεις ο βουλευτής Αττικής σημειώνει με νόημα πως “οι τρεις αποχωρήσεις με λυπούν αλλά πρέπει να συνεχίσουμε για να μην προδώσουμε τους ψηφοφόρους μας”. Όσον αφορά την αποτυχία του εγχειρήματος της ενοποίησης του ενδιάμεσου χώρου ο κ. Μαυρωτάς τονίζει πως “το Ποτάμι συνεχίζει να συνομιλεί με τις δυνάμεις που είναι διάσπαρτες στο χώρο και το επιθυμούν, ώστε να μην σβήσει η ελπίδα μέγιστης ενοποίησης του μεσαίου χώρου”.

Συνέντευξη στον Ρενάτο Λέκκα

Πως είδατε την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας πιστεύετε θα κλείσει η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους;

Η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα καλό βήμα που δεν αρκεί όμως. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να θέλουν να δώσουν κάτι στην κυβέρνηση για να μπορέσει πιο εύκολα να κλείσει τη 2η αξιολόγηση. Ίσως σε αυτό έπαιξε ρόλο και το δημοψήφισμα στην Ιταλία και δεν θέλουν να έχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά. Ελπίζω να κλείσει ως το τέλος του έτους η αξιολόγηση έτσι ώστε από Ιανουάριο (19 Ιανουαρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ) να ξεκινήσει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λέει πως ο προϋπολογισμός είναι «υφεσιακού χαρακτήρα». Ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα;

Θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι (κυρίως στις επιχειρήσεις) και να περιορισθούν οι σπατάλες του κράτους. Επίσης θα πρέπει η κυβέρνηση να γίνει πιο φιλική στις επενδύσεις να τις προσελκύει κι όχι να τις αποτρέπει όπως έχουμε δει να γίνεται.

Η συμφωνία για το χρέος μπορεί να φέρει και ένα 4ο Μνημόνιο;

Ήδη έχουμε τον κόφτη που αν το καλοσκεφτούμε είναι ένα διαρκές «μνημόνιο» ώστε να είμαστε αναγκασμένοι να τηρούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία. 4ο μνημόνιο μπορεί να έχουμε μόνο αν πάνε όλα στραβά και δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές το 2018. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι θα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στην Ευρώπη για να μας ξαναδανείσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεταρρυθμίσεις;

Όταν αναγκάζεται να κάνει είναι too late, too little. Δεν νομίζω ότι έχει την απαιτούμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα περισσότερο φαίνεται να ενδιαφέρεται για να ικανοποιήσει κατηγορίες ψηφοφόρων του κι όχι να ξεβολέψει παγιωμένες καταστάσεις.

Η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπισημίου Μακεδονίας σας δείχνει εκτός βουλής με ποσοστό 1,5%. Πιστεύετε ότι το Ποτάμι μπορεί να ανακάμψει; Μετά και τις τρεις αποχωρήσεις των βουλευτών σας μήπως είστε ένα βήμα πριν την διάλυση;

Οι δημοσκοπήσεις αυτές γίνονται εκτός προεκλογικής περιόδου και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων όπως είναι φυσικό. Το Ποτάμι δεν είναι ένα κόμμα αρραγές να έχει στρατευμένους ψηφοφόρους που το επιλέγουν βρέξει – χιονίσει. Οι έρευνες όμως που εξετάζουν τη δυνητική ψήφο (pro rata) δίνουν στο Ποτάμι 8%-9% (το ποσοστό εκείνων που έχουν το Ποτάμι στις δύο πρώτες επιλογές τους). Άρα ο 1 στους 10 πολίτες θεωρεί το Ποτάμι χρήσιμο στην πολιτική σκηνή και όταν έρθουν οι εκλογές πολλοί από αυτούς θα θέλουν να είναι το Ποτάμι στη Βουλή και θα το ψηφίσουν. Εξαρτάται όμως από μας στο Ποτάμι να τους πείσουμε για να κάνουν αυτό το βήμα. Οι τρεις αποχωρήσεις με λυπούν αλλά πρέπει να συνεχίσουμε για να μην προδώσουμε τους ψηφοφόρους μας.

giorgos-mavrotasbest-e1438686758668Το εγχείρημα της ενοποίησης του ενδιάμεσου χώρου απέτυχε. Πρέπει να γίνει κάποια επανεκκίνηση των συνομιλιών; Φταίει το Ποτάμι, όπως αφήνει να εννοηθεί το ΠΑΣΟΚ;

Το ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί κάτι νέο από τη βάση. Το ΠΑΣΟΚ δεν το ήθελε αυτό κι έτσι ναυάγησε το εγχείρημα. Το Ποτάμι όμως δεν θα περιχαρακωθεί, συνεχίζει να συνομιλεί με τις δυνάμεις που είναι διάσπαρτες στο χώρο και το επιθυμούν, ώστε να μην σβήσει η ελπίδα μέγιστης ενοποίησης του μεσαίου χώρου. Για το καλό της χώρας, αυτό είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί.

Συμφωνείτε με την πρόταση που ακούγεται κυρίως από τη ΝΔ; Ότι δηλαδή η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, οπότε και εκλογές;

Όχι, νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε την οικονομία σε προτεραιότητα κι όχι την μικροπολιτική. Πρέπει να κλείσει η 2η αξιολόγηση, να αρχίσει να μπαίνει η οικονομία σε ράγες κι εκλογές να γίνουν αφού έχει ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση στην οικονομία. Η πολιτική σταθερότητα όμως για να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οικονομία χρειάζεται και τις κατάλληλες συμπεριφορές από την πλευρά της κυβέρνησης. Να εγκαταλείψει τις νοοτροπίες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος κλπ), να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα στηρίζοντας περισσότερο την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχει το πλεονέκτημα ότι αυτά μπορεί να τα κάνει χωρίς τις έντονες αντιδράσεις που θα είχε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Πρέπει όμως να πάει λίγο κόντρα στο DNA της, να μεταλλαχτεί. Νομίζω ότι η διατήρηση στην εξουσία είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να το κάνει.

Βλέπετε εκλογές;

Όχι, εκτός αν έχουμε κανένα ατύχημα απ’έξω ή ρεσιτάλ ανευθυνότητας από μέσα.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας