Κυβέρνηση: Απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς πριν τις 20 Αυγούστου

Κυβέρνηση: Απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς πριν τις 20 Αυγούστου

«Απολύτως εφικτή, πριν τις 20 Αυγούστου, είναι η συμφωνία με τους θεσμούς», όπως εκτιμήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, εάν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, τότε ο στόχος για συμφωνία πριν την 20η Αυγούστου είναι απόλυτα εφικτός.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση, έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μετά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι υπάρχουν μόλις «τρία – τέσσερα σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

Όπως εξήγησε, το ένα από τα «ανοιχτά» ζητήματα συνίσταται στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ενώ ένα δεύτερο σημείο διαφωνίας είναι ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Τσακαλώτος παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών, ενώ αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «Οι δανειστές, όπως και εμείς, επιθυμούν η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα, δηλαδή έως τα τέλη του έτους».

Σημειώνεται τέλος, ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τη διαπραγμάτευση, και συγκεκριμένα αναφορικά με τα εργασιακά, οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν για δυο χωριστά νομοσχέδια, το ένα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και το άλλο για απεργίες και ομαδικές απολύσεις, που θα παραπεμφθούν για μετά το Σεπτέμβριο.Σχόλια