Κοκορομαχία στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων – ΜΜΕ

Κοκορομαχία στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων – ΜΜΕ

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξήχθη την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, καθώς εκτός από το πόρισμα, έγιναν αναφορές στις τακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ αναφορές έγιναν και για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ξυδάκη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, περί δραχμής.

Παρακολουθήστε ζωντανή εικόνα από τη Βουλή:

Τσίπρας: Τώρα αρχίζουμε με τη διαπλοκή – Τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη

«Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπίστωσα ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Κ. Μητσοτάκη, έρχεστε εδώ και αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων ότι δήθεν «δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις». Σας διαψεύδει η πραγματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Απέναντι στους παραλογισμούς που ζητά το ΔΝΤ και «εσείς ως ουρά του ακολουθείτε», έχουμε συμμάχους τους αριθμούς» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος. «Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ότι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στη εξουσία» προσθεσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Ποιός σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή. «Αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική λογική και από κάθε συνταγματική λογική» τόνισε.

«Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο αίτημα του Κ. Μητσοτάκη. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων» συμπλήρωσε. «Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει το φθινόπωρο του 2019» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μην συμβιβαστεί και να συγκρουστεί (με την διαπλοκή)» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Δεν είναι μόνο οι πολίτες που θα μάθουν, αλλά και η Δικαιοσύνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ευθύνες που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Από το πόρισμα της Εξεταστικής προκύπτει ότι τα ΜΜΕ χρωστούν στις τράπεζες, 1,3 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά είνα δανεικά και αγύριστα. Ο γιος του κ. Ψυχάρη -όχι αυτός που είχατε βουλευτή σας- (είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ) είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με «αέρα»» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

«Ο χαρισματικός δανεισμός συντελέστηκε και κορυφώθηκε στην εποχή της κρίσης. Οι τράπεζες πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να δανείζουν χρεωκοπημένα ΜΜΕ για να στηρίζουν τις πολιτικές σας» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

«Το να δίνει η τράπεζα χρήματα γνωρίζοντας ότι θα τα χάσει είναι παράνομη συνδιαλλαγή και γι αυτόν που τα δίνει και γι αυτόν που τα παίρνει. Αυτή η παράνομη συνδιαλλαγή κάτι εξαγόραζε, το τι εξαγόραζε, θα φανεί όταν βάλουμε δίπλα και τα δάνεια στα κόμματα» ανέφερε στην συνέχεια.

«Η φούσκα έχει σκάσει και πολλοί εκδοτικοί όμιλοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ενώ πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή τα μεγάλα αφεντικά και τα «βαριά» δημοσιογραφικά ονόματα έχουν βρει χρήματα για «δέκα ζωές»».

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φάει -μόνο από τις τράπεζες- 400 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελοντικές κρατικές ενισχύσεις. Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πως θα διασφαλίσει τα δάνεια που έδινε. Και κάνετε ότι δεν τρεχει τίποτε για όλα αυτά. Σας έχει περάσει ποτέ απο το μυαλό ότι είναι χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να επιστραφούν;» είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Το 2013 περάσατε μια τροπολογία που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν δώσει. Περάσατε την τροπολογία γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη κινδυνεύατε με ηθική αυτουργία» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της πολιτικής κρίσης» είπε αναφερόμενος στην υπόθεση του ΔΟΛ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως «θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει καινούργιος ιδιοκτήτης και ρύθμιση των χρεών. Σας κάλεσα να βρούμε λύση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και αρνηθήκατε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα παρά να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης που δεν θα μας τεμαχίζει κάθε μέρα και δεν θα ζητά από τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Θέλω εκ νέου να σας καλέσω αν έχετε κάποια λύση να την προτείνετε. Εμείς θα είμαστε εδώ».

«Η πραγματική δύναμη των μέσων δεν είναι αυτά που αποκαλύπτουν αλλά αυτά που κρύβουν και τα προηγούμενα χρόνια σας έκαναν συνεχώς πλάτες. Αν είχατε υποστεί την εκστρατεία αποδόμησης που έχει υποστεί αυτή η κυβέρνηση, δεν θα είχατε μείνει σαράντα χρόνια αλλά ούτε σαράντα μέρες στην εξουσία» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Με τη διαπλοκή δεν τέλειωσαμε, τώρα αρχίζουμε! Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Χτίζετε τη νέα διαπλοκή

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας για «διαπλοκή, οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή».

«Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς», είπε ο κ . Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για «ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «πέφτει» και υψώνει αναχώματα, το πρώτο, είπε είναι το χτίσιμο του πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις. Το δεύτερο ανάχωμα, είναι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς είναι το συντομότερο ανέκδοτο. Κατηγορήσατε το παλιό πολιτικό σύστημα συλλήβδην σαν διεφθαρμένο. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά εσείς δεν την πολεμήσατε, αλλά προσπαθήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της.

Εσείς χρησιμοποιήσατε τα «βοθροκάναλα» της διαπλοκής -όπως τα λέει ο κ. Πολάκης. Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή που είναι χειρότερη από την παλιά. Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας. Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας».

Είστε η πιο βλαβερή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά την μεταπολίτευση ανέφερε ενώ για το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής υπογράμμισε που δεν προκύπτουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπο και έκανε εκτενή αναφορά στην Αυγή.

Βορίδης: Υπάρχει πολιτικός που ζήτησε παρανόμως να λάβει δάνειο και είναι ο Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι το μόνο όνομα που προέκυψε από τις εργασίες της εξεταστικής ότι παρακίνησε σε παραβίαση τραπεζικών κανόνων είναι αυτό του πρωθυπουργού.

«Υπάρχει ένας πολιτικός που παρανόμως ζήτησε να λάβει δάνειο, και μάλιστα εγγράφως, και αυτός είναι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Η ηθική αυτουργία αποδεικνύεται από μόνη της. Ξεκούραστα πάει και έρχεται. Διαπλοκή χωρίς κατηγορούμενο έχουμε; Δεν έχουμε, αλλιώς δεν απεδείχθη ότι υπάρχει διαπλοκή», δήλωσε ο κ. Βορίδης από το βήμα της Βουλής και επισήμανε ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ από το 1,270 δισ. Άρα για το 75% του δανεισμού καλώς καμωμένα. Αλλά για σας κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι και παρανόμως καταβληθέν;».

Φώφη Γεννηματά: «Η Εξεταστική Επιτροπή δεν απέδωσε ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα»

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με άλλον πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής τάχθηκε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου όπως είπε, να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.

«Είναι φανερό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν το θέλουν και οι σημερινοί συσχετισμοί δεν το επιτρέπουν. Αλλά θα γίνει μετά τις εκλογές και θα το επιβάλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη» συμπλήρωσε. Στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, η κ. Γεννηματά υπέδειξε πως «η λύση δεν είναι στην παλιννόστηση της Δεξιάς ούτε στις απαιτήσεις Σόιμπλε» – και τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης κοινής συμφωνίας όλων, το οποίο ονομάτισε ως «Σχέδιο Ελλάδα».

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η εξεταστική επιτροπή δεν απέδωσε ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. «Η σκευωρία σας απέτυχε. Τα άπλυτά σας βγήκαν στη φόρα. Οι πρακτικές σας θυμίζουν βρώμικο ?89», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «ματαιοπονούν όσοι επιδιώκουν ρήγματα στη δημοκρατική παράταξη». Απέδωσε μάλιστα τις προσπάθειες αυτές σε κύκλους της Δεξιάς, με πρόσωπα υπόλογα στην Ιστορία, που έχουν εκπρόσωπο τους στην κυβέρνηση.

Η Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε ότι το κόμμα της έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά του, έχει πάει στη Δικαιοσύνη το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών – και κατήγγειλε επιλεκτική αλλοίωση της κατάθεσης του διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σαλαγιάννη, καταθέτοντας την επιστολή διαμαρτυρίας του στον πρόεδρο της Βουλής.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επανέφερε την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή στα θέματα της οικονομίας από την ένταξη στο ευρώ μέχρι σήμερα. Αναφορικά με την αξιολόγηση και το αδιέξοδο που προκύπτει, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης καυτηριάζοντας την στάση της.

«Είναι πιθανόν να προκύψει 4ο μνημόνιο. Αλυσοδένετε την χώρα στο δίλλημα: Grexit ή μόνιμη λιτότητα. Παίζετε το παιχνίδι του κ. Σόιμπλε», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Δευτερολογία Γεννηματά: Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου

«Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου», απάντησε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία της ενώ σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού ο οποίος την επέκρινε για την κριτική που άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Δεν αναφέρθηκα ονομαστικά στον υπουργό σας που καλύπτει κάθε απόπειρα ελέγχου για την καταστροφική περίοδο δημοσιονομικής εκτροπής 2004-2009 κι αν νομίζει ότι τον αφορά το επιβεβαιώνει. Την καλύπτει και ο κ. Μητσοτάκης».

Η κα Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρότασή της για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ. Όσο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι εκπληρώνει τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων του και επανέλαβε ότι πλαστογραφήθηκε η κατάθεση του κ. Σαλαγιάννη.

Βενιζέλος: Χωρίς εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση για τη χώρα

Πρόσκληση προς όσους «έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη για μια συντεταγμένη πολιτεία», να πράξουν το καθήκον τους και να αντιδράσουν εγκαίρως σε οποιαδήποτε εκτροπή επιχειρηθεί σε βάρος της χώρας, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας πως θα υπάρξει δυστυχώς απόπειρα ώστε να επαναληφθεί «η φάρσα του 2015».

Απευθυνόμενος επίσης, προς την κυβερνητική πτέρυγα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως αυτή τη φορά «δεν μπορείτε να φλερτάρετε με δημοψήφισμα, αντισυνταγματικό και απαγορευμένο ως προς το θέμα του, που θα οδηγήσει σε βαθιά και ανυπέρβλητη οικονομική κρίση και εθνική καταστροφή, ούτε με εκλογές συγκρουσιακές γύρω από δήθεν διλήμματα για το εθνικό νόμισμα».

«Δεν θα επιτραπεί να έχουμε τέτοιου τύπου εξελίξεις. Και όλοι όσοι έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη για μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλουν εγκαίρως να το πουν και να αντιδράσουν» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση θα αντιδράσει σε περίπτωση παρόμοιου εθνικού εκβιασμού και φάρσας».

Αφού κατέδειξε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη «επικίνδυνων παιχνιδιών»- με αιχμή και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα- είπε πως αυτοί οι χειρισμοί θα μας οδηγήσουν όχι σε θεσμικές αθώες εθνικές εξελίξεις. «Ναι, η χώρα θέλει άλλη Βουλή με άλλους συσχετισμούς. Χωρίς εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση. Δεν ματαιοπονώ. Αυτή είναι επιλογή της κυβέρνηση, η οποία όμως δεν θα είναι απλή, θα είναι συνδυασμένη με θεσμική κρίση, με ένταση. Με κάποιο τρόπο θα επαναληφθεί δυστυχώς ή θα γίνει απόπειρα να επαναληφθεί η φάρσα του 2015», ανέπτυξε την συλλογιστική του ο κ. Βενιζέλος.

Είπε ότι χρειαζόμαστε άλλη Βουλή και άλλη κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, στην οποία ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει αν το θέλει, χωρίς όμως να μπορεί αυτός να καθορίσει τις εξελίξεις αλλά και κανένα άλλο κόμμα μόνο του να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Προσέθεσε πως ούτε η «ανιστόρητη» αυτοδυναμία της ΝΔ είναι λύση, «λύση είναι μόνον η συνεργασία όλων όσοι πρέπει να συνεργαστούν στο πλαίσιο της μόνης εθνικής στρατηγικής που έχει αποδειχθεί ότι αποδίδει αποτέλεσμα». Καθώς -όπως εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος- υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης. «Μπορούμε να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο αναπνοής, αρκεί εμείς οι ίδιοι να ξέρουμε και με την προϋπόθεση να συνεννοηθούμε στην ορθή απεικόνιση του χρέους και να έχουμε διαμορφώσει ένα εθνικό διαπραγματευτικό πρόταγμα», εξήγησε συμπερασματικά.

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε τον φόβο του ότι όπως έγινε «ενόψει της κωμικοτραγικής σύγκρουσης» του 2015 η κυβέρνηση συγκέντρωσε τα αποθεματικά, έτσι και τώρα θα συνδέσει το ζήτημα με τα χρήματα των ΝΠΔΔ που όμως αυτή τη φορά δεν θα πάνε στο κράτος αλλά για την ΕΚΤ και άλλους πιστωτές.

«Σας προειδοποιώ, μην σχεδιάζετε να σύρετε τη χώρα σε μια μακρά αναμονή που τρώει τις σάρκες της οικονομίας και του έθνους μέχρις ότου υπερβούμε τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος τον Ιούνιο με χειρισμούς τέτοιου τύπου εις βάρος πλέον και των ασφαλιστικών ταμείων», απευθύνθηκε εκ νέου προς τα υπουργικά έδρανα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε να υπάρξει επείγουσα νομοθετική ρύθμιση για εκείνα τα ΜΜΕ που έχουν «ιστορία, όνομα, αναγνώστες, συνεργάτες και εργαζόμενους», προς διασφάλιση των συμφερόντων των τελευταίων, απορρίπτοντας την «επιτροπεία, τύπου Μουλόπουλου» στον ΔΟΛ.

Θεοδωράκης: «Ή να κλείσουν την αξιολόγηση ή να καταθέσουν την εντολή»

«Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπαίει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος». Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση.

«Θα είναι έγκλημα αν δεν κλείσετε τη 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι έγκλημα αν χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση που κρίνεται στις 9 Μαρτίου. Θα είναι έγκλημα αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο όπως ψιθυρίζουν κάποιοι βουλευτές σας», είπε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να παρατείνετε την εκκρεμότητα και ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ‘15.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι εμπόδισε την εξεταστική επιτροπή να ασχοληθεί με συγκεκριμένες καταγγελίες για ροή μαύρου χρήματος σε ελεγχόμενες από του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ιστοσελίδες. «Φοβηθήκατε ότι θα αρχίσουν να μιλάνε κι άλλοι. Όλους αυτούς που χρηματοδοτούσατε, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Αυτούς που έβριζαν, λάσπωναν και απειλούσαν τους αντιπάλους σας. Αυτούς που σήμερα επιβραβεύετε με κρατικές θέσεις».

Σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων ανέφερε ότι τα κόμματα τα στέρησαν από τα νοσοκομεία και τα σχολεία, και δανείζονταν χωρίς εξασφαλίσεις. «Όπως έγραφε ο κ. Τσίπρας το 2010 ζητώντας ρύθμιση χρεών και νέο δάνειο από την Εθνική τράπεζα: «Μας είναι απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των δύο αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματο-οικονομικά κριτήρια», είπε και συμπλήρωσε:«Προσέξατε τις λέξεις που χρησιμοποίησε; Ο νεότερος αρχηγός επανέλαβε για άλλη μια φορά τα επιχειρήματα της παλαιοπολιτικής. «Δάνεισέ μου, όχι με τραπεζικά κριτήρια, αλλά επειδή προσφέρω στον τόπο». Το ίδιο περίπου που έλεγαν τόσες δεκαετίες και κάποιοι εκδότες και καναλάρχες: «Έχω αέρα – δώστε μου λεφτά».

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των εφημερίδων ο κ. Θεοδωράκης τόινισε ότι πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και όχι βέβαια τους εκδότες που ευθύνονται γι’ αυτήν την κατρακύλα.« Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να μη σιγήσουν όσα Μέσα βρίσκονται κοντά στο λουκέτο Να μην παραγράψουμε τις ευθύνες των ιδιοκτητών τους. Να καταλογιστούν ευθύνες για την κακοδιαχείρισή τους. Να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε εργαζόμενους και δημοσιογράφους», σημείωσε.

Κουτσούμπας: Άνθρακες ο θησαυρός

Τον στόχο εκ μέρους της κυβέρνησης να «αμπαλάρει» το επόμενο πακέτο μέτρων, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ότι υπηρετεί η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας «παραμύθια» ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει, «γιατί στο τέλος δήθεν, θα δουν προκοπή οι εργαζόμενοι». Πίσω από τους «εκβιασμούς» με την εκλογολογία, τον «μπαμπούλα» της πολιτικής αστάθειας, και το σενάριο των «ευρύτερων συναινέσεων με τα άλλα αστικά κόμματα», κρύβεται ένα «ολοκληρωμένο αντιλαϊκό σχέδιο που υλοποιείται βήμα το βήμα για λογαριασμό του κεφαλαίου» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Γιατί -όπως είπε- έχουν συνηθίσει να λένε ότι στόχος είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα», που σημαίνει «να θεωρήσει ο λαός μας, όλα όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης ως περασμένα-ξεχασμένα και φυσικά να παραιτηθεί από οποιαδήποτε απαίτηση να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του και να συμβιβαστεί με την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

«Για σας, «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ που ψηφίσατε και συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία. Για σας τείνει να γίνει «κανονικότητα» το να μάθει να ζει ο λαός μας με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα και να βλέπει τους Τούρκους στρατηγούς να κάνουν δήθεν «εκδρομούλες» στα Ίμια» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως προσέθεσε, το ΚΚΕ έχει καταγγείλει την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων, από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη με την παρουσία των επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την προηγούμενη Κυριακή και απέδωσε την ευθύνη στην κυβέρνηση, γιατί «προσπαθεί να περάσει στο λαό, κλίμα εφησυχασμού». Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαμορφώνουν οι τουρκικές επιδιώξεις για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την όξυνση των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε δε, «επικίνδυνες» τις θέσεις όλων όσων παρουσιάζουν ως εγγυητές, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ή μιλούν για «Ευρωπαϊκά» ή και «ΝΑΤΟικά» σύνορα στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, για το άλυτο, εδώ και 42 χρόνια, πρόβλημα εισβολής-κατοχής στην Κύπρο, «στηρίζετε ως λύση τη ντε φάκτο διχοτόμηση, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν».

Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, συνόψισε τα συμπεράσματά της στην έκφραση «άνθρακες ο θησαυρός»: «Ούτε τώρα φυσικά, έλαμψε όλη η αλήθεια, ούτε τώρα έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αντίθετα, η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή παραμένουν, δεν αντιμετωπίστηκαν» είπε. Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση με τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής προσπάθησε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα», αιτιολόγησε πως αξιοποιεί την Εξεταστική για να τραβήξει την προσοχή του λαού από τα πολύ σκληρά μέτρα που παζαρεύει και σκέφτεται να υλοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, με τη συνδρομή και των άλλων κομμάτων.

Τόνισε ότι με την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των μμε, εκτός των άλλων, «επιχειρήσατε να συσκοτίσετε και το ρόλο των τραπεζών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων, που φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Επιχειρείτε να συσκοτίσετε το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα τα υπολόγισε στα 100 δισεκατομμύρια. Κι απ’ αυτά, υπολογίζεται ότι τα 60 δισ. είναι «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Τα 12 δισ. τα οφείλουν 800 μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα υπόλοιπα 30 δισ. άλλες έξι χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή, 40 δισεκατομμύρια οφείλονται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Και είναι «κόκκινα» δάνεια αυτά» εξειδίκευσε.

Ο κ. Κουτσούμπας διερωτήθηκε «γιατί δεν έγιναν αντικείμενο εξέτασης και αυτά τα 40 δισ., τα οποία δόθηκαν σε αυτούς τους μεγάλους ομίλους, γιατί δεν ελέγχθηκαν, αν τηρήθηκε η νομιμότητα, αν τηρήθηκαν και οι τραπεζικές διαδικασίες για την παραχώρηση των συγκεκριμένων δανείων; Επίσης, γιατί απλά και μόνο, στο όνομα των εντυπώσεων, περιορίζεται το ζήτημα της εξέτασης στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στη χρηματοδότηση των μμε;».

Μαυρωτάς: Ενδείξεις, αναφορές, όχι όμως αποδείξεις για τρίγωνο διαπλοκής

«Όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι να κάνουν σόου, αυτό που προέκυψε από την Εξεταστική Επιτροπή δεν θα πω ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός, αλλά ούτε ότι μείναμε με το στόμα ανοιχτό».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, εκ μέρους του Ποταμιού, έδωσε έμφαση στο ότι το κόμμα του δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ δάνειο, τονίζοντας ότι θα ήταν προνομιακό τοπίο να κάνουμε σόου, καθώς δεν έχουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά έχουμε την αγωνία πώς θα προσπαθήσουμε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια ζητήματα.

Αναφερόμενος στα δάνεια των κομμάτων, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε, ότι από τις εργασίες της Εξεταστικής προέκυψε, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην περίοδο των παχέων αγελάδων, κατέφευγαν σε γενναίο κρατικό δανεισμό, με διοικήσεις διορισμένες και όχι αποκλειστικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι «όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να εξεγείρεται γιατί αποδείχτηκε καλός μαθητής του παλιού συστήματος».
«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ που έχουν κοκκινίσει, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πάρει δάνεια ύψους 8 εκατ. τελευταία, άρχισαν και αυτού να κοκκινίζουν», σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς και πρόσθεσε:

«Το μεγάλο ερώτημα προς τα παλιά κόμματα δεν είναι πώς τα πήραν, αλλά τι τα έκαναν και πώς θα τα αποπληρώσουν, γιατί δεν φτάνει το νοικοκύρεμα που προσπάθησαν να κάνουν.
Πρόταση μας είναι, στο επόμενο διάστημα να καταθέσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την αποπληρωμή τους».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρωτάς μίλησε «για προβληματισμό που υπήρξε στην Εξεταστική, για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αμνήστευσαν στελέχη τραπεζών, τα οποία έδωσαν δάνεια κάτω από αμφίβολες συνθήκες». Τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, όμως, πώς θα το έκανε, όταν υπάρχει επιστολή του πρωθυπουργού που ζητά να μην ισχύσουν τα χρηματοοικονομικά κριτήρια» και σημείωσε ότι δεν πρέπει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά πώς θα θωρακιστούμε από τέτοια ζητήματα.

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη – Όσα είχαν γίνει γνωστά από νωρίς το πρωί

Χωρίς να έχει συγκεκριμενοποιηθεί η  ατζέντα ως προς την θεματολογία που θα θίξουν κατά τις τοποθετήσεις τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να προσέλθουν στη συζήτηση επί τους πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής λέγοντας ότι «δεν ήταν σαν αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ», καθώς «έγιναν έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος» και προέκυψαν στοιχεία που αποτελούν «ισχυρές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στην ομιλία του στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, θα αναδείξει δύο σημαντικά ζητήματα.

«Πρώτον, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε με τη διαπλοκή, την οποία συνεχώς ενδυναμώνει, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα τη χτυπήσει», αναφέρουν και προσθέτουν, ότι ανάμεσα στα άλλα ο κ. Μητσοτάκης «θα υπενθυμίσει τον τρόπο, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ελέγξει τα ΜΜΕ με τον αντισυνταγματικό νόμο του αποτυχημένου υπουργού – καναλάρχη των βοσκοτοπίων, κ. Παππά».

Δεύτερον, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξει «τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την συνολική κατάσταση παρακμής και κατάθλιψης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα».

Συγκεκριμένα, προσθέτουν, «θα αναφερθεί στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, ενώ θα τονίσει ότι κάθε ημέρα που χάνεται, ο λογαριασμός των μέτρων μεγαλώνει, εξαιτίας της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης».

Για αυτό, θα συμπληρώσει, είναι «αναγκαία η πολιτική αλλαγή για να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα η χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Να σημειωθεί ότι, στη συνεδρίαση, που γίνεται με τη διαδικασία γενικευμένης συζήτησης, μπορεί να λάβουν το λόγο, εκτός από τους εισηγητές των κομμάτων, και οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, βουλευτές και υπουργοί. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής, από τους υπουργούς αναμένεται να πάρουν το λόγο οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Στ. Κοντονής, Δ. Παπαγγελόπουλος και Σ. Φάμελλος. Η διαδικασία δεν προβλέπει ψηφοφορία και η ολοκλήρωση της συζήτησης τοποθετήθηκε από τον κ. Βούτση κοντά στα μεσάνυχτα, εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι των ομιλιών.

Άγρια κόντρα Κασιδιάρη- Βούτση στη Βουλή

Νωρίτερα επικράτησε ένταση στη Βουλή όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης εξαπέλυσε επίθεση προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση όταν του ζήτησε να συντομεύει την ομιλία του καθώς είχε υπερβεί κατά πολύ το χρόνο αγόρευσής του.

Το φραστικό επεισόδιο διαδραματίστηκε όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του ζήτησε να κλείσει την ομιλία του καθώς είχε υπερβεί τον χρόνο. Ο Ηλίας Κασιδιάρης εξέλαβε την υπόδειξη αυτή του Προέδρου της Βουλής ως «λογοκρισία» για να μην ακουστούν όσα ήθελε να καταγγείλει…

Ο Πρόεδρος της Βουλής, μάταια προσπάθησε να του εξηγήσει, πως θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής καθώς και τρείς συνολικά βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης σε αντιπερισπασμό άρχισε να φωνάζει από το βήμα της Βουλής και να καταγγέλλει ότι «δεν θέλετε να σας ρωτήσουμε ποιος αφαίρεσε την επίμαχη παράγραφο από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα… Μήπως το αφαίρεσε είπε ο Πρωθυπουργός ή εσείς κυρίε Πρόεδρε της Βουλής.»

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του ανταπάντησε πως είχατε το χρόνο να πείτε ότι θέλετε και να καταγγείλετε ότι επίσης θέλετε αλλά δεν μπορεί να επιβάλλετε την άποψη σας για το πώς α γράψει κάποιος το δικό του πόρισμα…
Ο κ. Νίκος Βούτσης, κατεβαίνοντας ο Ηλίας Κασιδιάρης από το βήμα της Βουλής έκλεισε τα μικρόφωνα για να μην ακούγονται οι φωνασκίες των υπόλοιπων βουλευτής της ΧΑ .

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλεια ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος και αποχωρώντας από την αίθουσα μαζικά οι βουλευτές της ΧΑ απάντησε σε όσα φώναζαν οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος λέγοντας «άντε φύγε ρε φασίστα… σας πάει πολύ που δεν είστε φυλακή με όσα έχετε κάνει….».

Διαβάστε επίσης:

Το εισαγγελικό πόρισμα για τα στελέχη της Alpha Bank και τον Στ. Ψυχάρη (ονόματα-έγγραφα)

Σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής για δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ – Δείτε τι είχε πει στο ereportaz ο Σπ. Λάππας

Ανάσυρση του Πορίσματος Καλούδη θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ

Άγριος καβγάς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το «αόρατο χέρι» στο πόρισμα της Εξεταστικής

Αποκαλύψεις για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και τις δυσλειτουργίες στην Τράπεζα Αττικής

Σχόλια