Mαραθώνιος επαφών πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής – Κάτω από την πίεση των τελεσιγράφων οι διαβουλεύσεις

Mαραθώνιος επαφών πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής – Κάτω από την πίεση των τελεσιγράφων οι διαβουλεύσεις

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών, καθώς Αθήνα και δανειστές προετοιμάζονται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών ευρωζώνης. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, κατά το οποίο θα γίνει προσπάθεια σύγκλισης στις θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να να επιχειρηθεί να βρεθεί μια διέξοδος στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όπου από τις 3 μετά το μεσημέρι είχε την πρώτη σύσκεψη με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης προκειμένου να προετοιμάσουν τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου βρέθηκε από τις 2 μετά το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ακολούθησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης και Γιάνης Βαρουφάκης. Οι κκ Σταθάκης και Δραγασάκης αποχώρησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ ο κ. Βαρουφάκης στις 6:30.

Στη σύσκεψη του Σαββάτου τέθηκε επί τάπητος ο οδικός χάρτης της Ελλάδας ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Νέα σύσκεψη αναμένεται το πρωί της Κυριακής στις 11 οπότε και θα συγκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από Αθήνα και Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί από αύριο στις Βρυξέλλες εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκονται την Κυριακή το πρωί στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους.

Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται υπό το βάρος του διπλού τελεσιγράφου που ετέθη στην ελληνική πλευρά το βράδυ της Παρασκευής, τόσο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλέστηκε το Reuters.

Και τα δύο μηνύματα που εκπέμφθηκαν θέτουν την ελληνική πλευρά μπροστά στο δίλημμα ότι είτε δέχεται την πρόταση των δανειστών ως βάση συζήτησης, πάνω στην οποία καλείται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις, είτε η ευρωζώνη αρχίζει να συζητά τον τρόπο διαχείρισης μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Χωρίς περιθώρια παρερμηνειών ήταν και το μήνυμα του Τουσκ: «Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

Το Μαξίμου απάντησε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα τελεσίγραφα χαρακτηρίζοντάς τα αχρειάστα, προβλέψιμα και αναμενόμενα.

Την ίδια στιγμή, λύση στο αδιέξοδο μπορεί να δώσουν και τα σενάρια δεύτερης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος ώς το τέλος του 2015. Κατά πληροφορίες, αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της μέσα στο 2015.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει από χθες ξεκινήσει γύρω επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη και με τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος επιστρέφει το μεσημέρι του Σαββάτου από τη Μόσχα.Σχόλια