Νέες περικοπές στις συντάξεις ανακοίνωσε ο Κατρούγκαλος

Νέες περικοπές στις συντάξεις ανακοίνωσε ο Κατρούγκαλος

Νέο «μαχαίρι» για όσους εισπράττουν αθροιστικά -από κύρια και επικουρική σύνταξη- ποσά που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, προανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για προστασία όσων έχουν αθροιστικά αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ. Εμμέσως δηλαδή, προαναγγέλλει μειώσεις σε όσους εισπράττουν πάνω από 1.300 ως άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

«Είναι απόλυτη «κόκκινη» γραμμή», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή του Κ. Αρβανίτη «στο κόκκινο», «ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα».

«Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης. Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές» σημείωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αναγνωριστική την χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, επισημαίνοντας: «Ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».

Πρόταση-βόμβα από Τρόικα – Μείωση αφορολόγητου και νέες επιβαρύνσεις

Να χάσουν έως και μισό μηνιάτικο (περίπου 200-300 ευρώ το χρόνο) κινδυνεύουν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς η Τρόικα των ελεγκτών κατέθεσε χθες δική της πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, η πρόταση που κατέθεσαν για τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος προβλέπει:

– Μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα, σε μόλις 1.700 ευρώ. Αυτομάτως δηλαδή όσοι υπόκεινται σε φόρο θα πληρώνουν έως 300 ή 400 ευρώ περισσότερα, σε σχέση με την κλίμακα φόρου εισοδήματος που ισχύει τώρα.

– Μείωση του ύψους του εισοδήματος που, πρακτικά, παρέμενε αφορολόγητο, από τα 9.550 ευρώ σε μόλις 7.000-8.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ ως τώρα δεν θίγονταν μισθοί και συντάξεις των 700-800 ευρώ το μήνα, αν γινόταν δεκτή η πρόταση αυτή για τη νέα φορολογική κλίμακα, οι συνταξιούχοι που ζουν με μόλις 600 ευρώ και άνω (600Χ12=7.200 ευρώ) ή ιδιωτικοί υπάλληλοι των 500-550 ευρώ το μήνα (500 Χ 14= 7.000 ευρώ) που ως τώρα δεν πλήρωναν φόρο εισοδήματος, θα έβλεπαν λιγότερα λεφτά στην τσέπη λόγω αύξησης της φορολογίας.

– Αντιθέτως, για τα πιο υψηλά εισοδήματα, προβλέπει ότι η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ούτε απομειώνεται, ούτε καταργείται. Για παράδειγμα, όσοι δηλώνουν πως βγάζουν πάνω από 42.000 ευρώ το χρόνο (πχ 60.000 ή 100.000 ευρώ) θα έχουν επίσης την ίδια μείωση από το φόρο (τα 1.700-1.800 ευρώ), ενώ ως σήμερα δεν δικαιούντο την έκπτωση των 2.100 ευρώ.Σχόλια