Ομπάμα: Στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας ξημερώνει νέα ημέρα– Κάστρο: Η συνεργασία μας θα βελτιωθεί αν αρθεί το εμπορικό εμπάργκο

Ομπάμα: Στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας ξημερώνει νέα ημέρα– Κάστρο: Η συνεργασία μας θα βελτιωθεί αν αρθεί το εμπορικό εμπάργκο

Ότι η Κούβα και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν «βαθιές διαφορές που ποτέ δε θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο Κουβανός πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, σήμερα. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιωθεί, αν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη «νέα ημέρα» που ξημερώνει για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το «ανοιχτό πνεύμα» που επιδεικνύει ο κ. Κάστρο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κάστρο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα σημείωσε ότι «Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν», προσθέτοντας ωστόσο ότι η συνεργασία τους θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι δύο χώρες «να αποδεχτούν τις διαφορές τους» και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών. Επιπλέον, ο κ. Κάστρο αναφέρθηκε στο ζήτημα του Γκουαντάναμο.

Ο κ. Ομπάμα, από την πλευρά του, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι είχαν μια «ειλικρινή και απροκατάληπτη» συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

«Το μέλλον της Κούβας θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να θέτει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.Σχόλια