22:16 Κυριακή 5 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η νέα φοροκαταιγίδα έρχεται...

Η νέα φοροκαταιγίδα έρχεται...

Οι δανειστές μας αποχαιρέτησαν χθες, αφήνοντας στο κενό μια διαπραγμάτευση που εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα. Η χρυσή τομή δεν βρέθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς φλέγον ζήτημα αποτελούν οι αλλαγές που προτείνουν ο θεσμοί για την άμεση φορολογία που θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα.

Περισσότερους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα από 10.000 ευρώ και ενδεχόμενο περικοπών έως 40% στις συντάξεις περιλαμβάνονται στον μέχρι τώρα απολογισμό των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίεζε μέχρι την τελευταία στιγμή, για μείωση του αφορολόγητου στα 7.000 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα ακόμη και για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Φυσικά, αυτό μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση φορολογίας για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους έως και 550 ευρώ.

Από την πλευρά της η Αθήνα με επικεφαλής στις συζητήσεις τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προτείνει η μείωση του αφορολόγητου να οδηγήσει σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση έως 100 ευρώ το χρόνο. Κάτι τέτοιο σημαίνει δηλαδή, αφορολόγητο της τάξεως των 9.050 ευρώ.

Ως συμπέρασμα από όλη αυτή τη αναταραχή που επικρατεί, εξάγεται ότι για ακόμη μια φορά θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα η μεσαία τάξη, με μια φοροκαταιγίδα ύψους 2 δις ευρώ (!!!) που πλησιάζει σύντομα για τα ελληνικά νοικοκυριά και γενικότερα για όσους ως καθαρό μηνιαίο εισόδημα λαμβάνουν μισθό άνω των 1.500 ευρώ.

‘Έκτακτη εισφορά

Οι δανειστές απαιτούν σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα ενώ προτείνουν μείωση του αφορολόγητου που σήμερα είναι για την συγκεκριμένη φορολογία το ποσό των 12.000 ευρώ. Η κυβέρνηση επιμένει ότι με τις αλλαγές που προτείνει στις φορολογικές κλίμακες θα προκύψουν επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Πρόταση- βόμβα από τους δανειστές

Όπως φαίνεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το λεγόμενο κουαρτέτο, έχει “πέσει” το σενάριο για επιβολή ενιαίας κλίμακας στα εισοδήματα. Στην πράξη κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι  όλα τα εισοδήματα θα αρθροίζονται, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια.
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται σήμερα με 26% από το πρώτο ευρώ (καθώς δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο), η νέα ενιαία κλίμακα φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σε εισόδημα 45.000, με την νέα κλίμακα, προκύπτει φόρος 12.800 ευρώ ενώ με την υφιστάμενη κλίμακα 11.700 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, για τα χαμηλότερα εισοδήματα, με την νέα κλίμακα, προκύπτει ελάφρυνση από 500 έως και 1.500 ευρώ.

Επιβάρυνση θα έχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια, καθώς θεσπίζεται κλίμακα με τρεις συντελεστές: 15%, 35% και 45% με τον ανώτατο συντελεστή να επιβάλλεται από το επίπεδο εισοδήματος των 35.000 ευρώ.

Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις που διανέμουν μερίσματα θα δουν αύξηση του συντελεστή υπολογισμού των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα στο 15%.

Από το ΔΝΤ  προτείνεται επίσης να επιβαρυνθούν, οι αγρότες οι οποίοι εισπράττουν μεγάλα ποσά επιδοτήσεων τα οποία σήμερα είναι αφορολόγητα έως τις 12.000 ευρώ.

 

Νέα μέτρα στο προσκήνιο

Για την κάλυψη της  δέσμευσης για είσπραξη 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα όπως αυξήσεις σε φόρους στα μεταχειρισμένα (και όχι μόνον) αυτοκίνητα, αύξηση εμμέσων φόρων ή ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και περικοπές δαπανών ή άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως πχ οι περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα.

Στο «τραπέζι» θα μπει από ελληνικής πλευράς και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και το ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές.

Συνοπτικά, η φορολογική κλίμακα που αναμένεται να ισχύσει για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του 2016:

1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22,5%

2. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%

3. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37%, ενώ

4. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας