0:34 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Συμφωνία στο Eurogroup

Συμφωνία στο Eurogroup

Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης κατέληξε το Eurogroup.

Πηγές της γερμανικής αποστολής στις Βρυξέλλες δήλωσαν: συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο δυο σελίδων. Κάποιες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Το κείμενο αποτελεί προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαϊκών θεσμών το οποίο πήραν στα χέρια τους οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για να το εγκρίνουν. Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει θέσει στο τραπέζι ένα σύντομο κείμενο στο οποίο έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό στο έγγραφο που είχε στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε τεχνικά θέματα.

Το προσχέδιο ανακοινωθέν του Eurogroup προβλέπει αξιολόγηση για τα ελληνικά μέτρα μέχρι τον Απρίλιο. Έως τη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει στους Ευρωπαίους υπόμνημα με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει.

Βαρουφάκης: Επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και δεν μπλοφάραμε, δημιουργήσαμε ερείσματα σε όλη την Ευρώπη

Με τα “καρφιά” προς την προηγούμενη κυβέρνηση να είναι… ατελείωτα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, απόψε Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είπε: “Χρειάστηκαν τρία meetings του Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα κια ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτεσυη γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και να διαννοηθείς τη ρήξη.

Και σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες με μοναδικό στόχο τον εγκλωβισμό και την ασφυξία απέτυχε. Παρά το γεγονός της αμείλικτης ημερονηνίας της 28ης Φεβρουαρίου, αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματεύτομουμε με τους εταίρους και να έχουμε αποτέλεσμα.

Συνδυάσαμε τον σεβασμό με την Δημοκρατία. Σεβαστήκαμε το πρόγραμμα αλλά όχι την ρήση κάποιων ότι η Δημορκατία δεν αλλάζει τίποτα”

Συνδυάσαμε αποφασιστικότητα για να είμαστε όρθιοι, με μια επιδέξια στρατηγική που οδήγησε σε συμφωνία. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση, αλλά δεν γιορτάζουμε.

Θα καταπιαστούμε για να παράξουμε τον κατάλογο που υποσχεθήκαμε με μεταρρυθμίσεις. Θα είναι ένα σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς. Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω με μεταρρυθμίσεις στις πραγματικές κακοήθειες που ποτέ δεν πλήττονταν στο παρελθόν”.

Στην συνέχεια, ο “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας απαρίθμησε μερικά μέτρα τα οποία, όπως ανέφερε, απέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας και αναφορά στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ: “Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα με μειώσεις συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Μέτρα για τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτρέψαμε το αποπνικτικό και ασφυκτικό πρέσινγκ για πρωτογενές πλεόνασμα 3% όταν πέρυσι 1,5%. Φέτος αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με την δική μας εκτίμηση όσον αφορά συνθήκες ελληνικής οικονομίας. Πρωτογενές πλεόνασμα που να συνάδει με πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας”, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Καμία μονομερής ενέργεια”

“Δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση”, τόνισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, για να συνεχίσει: “Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε για εργασιακά κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την μοναχική απομόνωση που βρισκόταν τα τελευταία 5 χρόνια των μνημονίων. Επειδή διανοηθήκαμε την ρήξη και είπαμε την αλήθεια. Η χώρα που δίνει στον εαυτό της την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Να μπορέσουμε επιτέλους να μιλάμε για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία”, είπε κλείνοντας ο κ. Βαρουφάκης.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Ο Γέρουν Ντάισλεμπλουμ ανέφερε: «Υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Μιλάμε για σχέσεις εμπιστοσύνης και σήμερα και κάναμε ένα σημαντικό νήμα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος.

Θα ήθελα να τονίσω τα κύρια σημεία αυτής της συμφωνίας. Αποφασίσαμε να υπάρξει παράταση τεσσάρων μηνών. Η επιτυχής συμφωνίας θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα. Το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση έξι μηνών, εμείς δίνουμε τέσσερις
Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης

Ο σκοπός του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει θετική εξέλιξη. Απόψε έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και εμείς πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συμφωνία, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πως περιμένει τη Δευτέρα το υπόμνημα που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα, άλλα ότι αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί, τονίζοντας ότι είναι επείγουσα η συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ.

«Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα, ώστε να καταβληθούν οι δόσεις. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα της Ελλάδος. Ο Απρίλιος είναι ύστατη ημερομηνία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία», ανέφερε.

«Χρειάζεται σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη», είπε ακόμη και πρόσθεσε πως το τετράμηνο είναι ένα λογικό χρονικό πλαίσιο, «για να αξιολογήσουμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές προκλήσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η δημοσιονομική σταθερότητα και η οικονομική ανάκαμψη δεν πρέπει να υπονομευθούν, ενώ τόνισε πως ο Απρίλιος είναι απλώς η ύστατη ημερομηνία, κατά την οποία θα πρέπει να έχει υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Όσον αφορά στο EFSF υπογράμμισε: «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι της κυβέρνησης. Γι’ αυτό θα επιστραφούν στο EFSF».

«Η Ελλάδα μας διαβεβαίωσε ότι αν τα μέτρα είχαν επιπτώσεις θα υπήρχε συμφωνία με την Τρόικα για να αξιολογηθούν», ανέφερε, σημειώνοντας πως κάθε μέτρο της κυβέρνησης πρέπει να είναι κοστολογημένο και εντός του προϋπολογισμού.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, πάντως, ότι δεν στέκεται στις λέξεις και τόνισε: «Μιλάμε για δανεισμό και για όρους».

Μοσκοβισί: Πρόκειται για μια ορθολογισμένη απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.

Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη
Θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση.

Είναι μια μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος

Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές. Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουν στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε και χαρακτήρισε «κουραστική και εποικοδομητική» τη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», είπε και πρόσθεσε: «Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων. Θα πρέπει από πλευράς μας να προσέξουμε όλοι τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους, η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2015 αλλά τον Μάρτιο του 2016.

Ρέγκλινγκ:  Από το EFSF θα κατατεθούν στην Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης Τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ θα παραταθούν για ακόμη 4 μήνες.

Η δισέλιδη συμφωνία στο Eurogroup :

EUROGROUP-statement

 

EUROGROUP-statement2

Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ υπήρξε αρωγός της ελληνικής προσπάθειας και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη συμφωνίας και στο γεφύρωμα διαφορών.

Γιατί οι Ευρωπαίοι επέβαλαν την τετράμηνη παράταση

Οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που απαίτησαν να συμπεριληφθεί ο όρος για παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης για διάστημα τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες. Ο λόγος είναι ότι το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου η ελληνική πλευρά πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ.ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν ένα μοχλό για την άσκηση πίεσης στην εληνική πλευρά.

Κι αυτό διότι εκτός από τα 6,7δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει και στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 5,2 δισ.ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου…

Διαβάστε τι αναφέρεται στην επιστολή Βαρουφάκη η οποία -σύμφωνα με την ελληνική πλευρά- αποτέλεσε την βάση για την επιτευχθείσα συμφωνία με τις Βρυξέλλες

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΘΗΝΑ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία, που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών  προοπτικών,  στην  επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους και  της  χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό  κόστος  της  διαρκούσης κρίσης.

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της  Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στη βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:

α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) Να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.

η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.

θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισαγάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας