Σοκ: 10 χρόνια κάθειρξης και 1.000 μαστιγώσεις σε μπλόγκερ για «εξύβριση του Ισλάμ» από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας

Σοκ: 10 χρόνια κάθειρξης και 1.000 μαστιγώσεις σε μπλόγκερ για «εξύβριση του Ισλάμ» από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας

Σε κάθειρξη 10 ετών και 1.000 μαστιγώσεις καταδίκασε τελεσιδίκως το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας τον μπλόγκερτ Ραΐφ Μπαντάουι, κρίνοντάς τον ένοχο για «προσβολή του Ισλάμ μέσω ηλεκτρονικών δικτύων» και παρά τη διεθνή κατακραυγή και την καμπάνια για την άμεση απελευθέρωσή του.
f-saudifree-a-20150122-870x489

WIFE_POST02Μιλώντας από τον Καναδά η σύζυγός του Ενσάφ Χαϊντάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση η οποία δεν επιδέχεται ανάκλησης ή μετατροπής.

Ο Μπαντάουι είχε συλληφθεί το 2012 επειδή επί τέσσερα χρόνια διατηρούσε προσωπική ιστοσελίδα  με τον τίτλο  «Liberal Saudi Network», μέσα από την οποία προωθούσε τον ανοικτό διάλογο για θρησκευτικά αλλά και πολιτικά θέματα, κάτι το οποίο το Βασίλειο της χώρας αντιμετώπισε ως κίνδυνο και τον ίδιο τον μπλόγκερ ως υβριστή του Ισλάμ.

Αυτό προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο αλλά και εκστρατείες υπεράσπισής του και από τη Διεθνή Αμνηστία, υπό την πίεση των οποίων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραπέμψει την υπόθεση σε επανεξέταση, η οποία όμως δεν επιφύλαξε καμία ευνοϊκότερη αντιμετώπιση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο ανώτατοι αξιωματούχοι άσκησαν έντονη κριτική στην παγκόσμια κινητοποίηση για το θέμα, χαρακτηρίζοντάς την ως αναπάντεχη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

US-SAUDI-PRESS-RIGHTS-PROTESTΟ Μπαντάουι ήδη δέχθηκε τις 50 πρώτες μαστιγώσεις τον Ιανουάριο αλλά οι υπόλοιπες μέχρι στιγμής έχουν λάβει αναβολή μετά από ιατρική γνωμάτευση πως «ο κατάδικος δεν είναι ακόμη έτοιμος να δεχθεί τις υπόλοιπες 950 βουρδουλιές».

Την ίδια στιγμή, η διεθνείς αντιδράσεις έγιναν ακόμη μεγαλύτερες όταν στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο φέρεται ο Μπαντάουι να μαστιγώνεται από κάποιον άνδρα των δυνάμεων Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως η Σαουδική Αραβία ανήκει ανάμεσα στις χώρες που εφαρμόζουν την πλέον αυστηρή εκδοχή του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία) ο οποίος, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε πολιτική κριτική.

Ταυτόχρονα διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής πολιτών στα social media μέσα από τα οποία το σύστημα δέχεται κυριολεκτικά  ανελέητα κτυπήματα από την έντονη αμφισβήτηση και κριτική που ασκείται από τους χρήστες.Σχόλια