ΣΟΚ: Ως το 2031 διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ

ΣΟΚ: Ως το 2031 διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ

Aπίστευτο κι όμως… ελληνικό! Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον έως το 2031 προβλέπει έκθεση αποδοτικότητας των επενδύσεων που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε στην Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση προβλέπεται ότι μέχρι το 2031 οι επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 54,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, 572,5 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και 522,1 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προεκλογικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Βέβαια, όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά με το πρόσθετο πολυνομοσχέδιο ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων αυξήθηκε για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Ειδικά για φέτος και όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ: 

  • Mειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ βάζοντας πλέον στον συμπληρωματικό φόρο και άλλους ιδιοκτήτες μαζί με την επαναφορά σε αυτόν και ιδιοκτητών που θα απαλλάσσονταν λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
  • Kαταργείται η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των νομικών προσώπων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.
  • Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια.
  • Δεν επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών που είναι μνημεία και ιστορικά διατηρητέα.
  • Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις.
  • Αυξάνονται έως και 25% οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με την ακόλουθη κλίμακα.


Σχόλια