ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Αντισυνταγματικές κρίνει τις περικοπές που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με μνημονιακούς νόμους από το 2012 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τέσσερις αποφάσεις της που δημοσίευσε σήμερα. Η απόφαση αφορά στο σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όλο το φάσμα των συνταξιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ – δηλαδή από την 9η Ιουνίου – η οποία είναι αμετάκλητη, όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και οι όποιες περικοπές σε αυτές δε θα ισχύουν στο μέλλον.

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και να ελεγχθεί το δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος που παράγεται από την απόφασή του, όρισε η αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, να μην έχει, τουλάχιστον, αναδρομική ισχύ. Οι μόνοι που δικαιούνται και αναδρομικών είναι εκείνοι που προσέφυγαν, αλλά εν προκειμένω, είναι ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο ων δικαιούχων.Σχόλια