6:12 Τετάρτη 8 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Στο κενό η προσπάθεια να χαριστούν πρόστιμα στους καναλάρχες

Στο κενό η προσπάθεια να χαριστούν πρόστιμα στους καναλάρχες

Απόφαση κόλαφος για τους Νίκο Παπά και Νίκο Φίλη σχετικά με την επίμονη και στοχευμένη προσπάθεια τους να καταργήσουν ολόκληρη τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αποτελεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Με ομόφωνη απόφαση του, το Επιστημονικού Συμβούλιο της Βουλής αποφάνθηκε ότι τα μέλη του ΕΣΡ των οποίων η θητεία δεν έχει συμπληρώσει το νόμιμο όριο των 8 ετών δεν έχει λήξει.

Συνεπώς η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει να συμπληρώσει τη σύνθεση του ΕΣΡ επιλέγοντας τρία μέλη (εν οις και τον πρόεδρο) καθώς είναι ισάριθμες οι κενές θέσεις από τον περασμένο Απρίλιο. Εξαιρετική σημασία, ωστόσο, έχει ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο στήριξε τη γνωμοδότηση του σε μία σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει με σαφήνεια ότι η θητεία των μελών του ΕΣΡ που έχουν διορισθεί το 2008 και μεταγενέστερα δεν έχει λήξει δεδομένου ότι δεν έχει συμπληρωθεί η οκταετία που προβλέπεται ρητά στο νόμο 4055/12.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ερωτήματα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο απέστειλε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος κατά τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συζητήθηκε το θέμα της πλήρωσης των κενών θέσεων των Ανεξαρτήτων Αρχών, υποστήριξε μαζί με τον Νίκο Παπά ότι η θητεία όλων των μελών έχει λήξει. Ο Νίκος Παπάς, ως υπουργός Επικρατείας, παράλληλα, απέστειλε σχετικά ερωτήματα για τη νομιμότητα της συνθέσεως του ΕΣΡ και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η απάντηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ωστόσο, δεν μπορεί να διαφοροποιείται σε τίποτα από αυτήν του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καθώς εκπρόσωποι του είναι οι νομικοί παραστάτες του ΕΣΡ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την έκδοση των αποφάσεων που έχουν κρίνει τη συνταγματικότητα της σύνθεση του ΕΣΡ. Ακριβώς οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , έχουν υποστηρίξει ενώπιον του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου την νομική επιχειρηματολογία για τη νομιμότητα της σύνθεσης του ΕΣΡ την οποία και υιοθέτησε σε πολλές αποφάσεις του το δικαστήριο.

Ο Νίκος Φίλης, που ήταν επιφορτισμένος από τον Απρίλιο να συνεννοηθεί με όλα τα κόμματα προκειμένου να βρεθούν πρόσωπα ευρύτερης πολιτικής αποδοχής για να συμπληρώσουν τις κενές θέσεις, αντί να προχωρήσει τόσους μήνες τη διαδικασία εμφανίστηκε προ ημερών στη διάσκεψη των Προέδρων χωρίς καμία πρόταση, ενώ τάχθηκε με την όψιμη άποψη του Νίκου Παπά να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της μέχρι τώρα συνθέσεων του ΕΣΡ. Η κωλυσιεργία του Νίκου Φίλη επιχειρήθηκε να αποδοθεί στην πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεδομένου ότι η μητέρα της, διαπρεπής δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου, είναι αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ από το 2011 με πρόταση του τότε προέδρου της Βουλής και αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων.

Έτσι επιμελώς αποσιωπήθηκε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου, έχει εδώ και μήνες δηλώσει κώλυμα συμμετοχής στη διαδικασία, λόγω , ακριβώς, της συγγενικής της σχέσης και έχει ανατεθεί στο Νίκο Φίλη η σχετική διαβούλευση με τα άλλα κόμματα. Διαδικασία την οποία όπως απεδείχθη δεν έχει προβεί. Η απάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που στηρίζεται ακριβώς στην επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στο σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την επιχειρούμενη αποδόμηση των Ανεξάρτητων Αρχών και ιδιαίτερα του ΕΣΡ, που έχει επιβάλλει πρόστιμα τα οποία θα μπορούσαν να ακυρώνονταν προς τεράστιο οικονομικό όφελος των καναλαρχών εάν υιοθετείτο η άποψη των Νίκου Παπά και Νίκου Φίλη.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας