Τηλεφώνημα Τσέχου ΥΠΕΞ στον Κοτζιά στην προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις

Τηλεφώνημα Τσέχου ΥΠΕΞ στον Κοτζιά στην προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, είχε νωρίτερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας, οι οποίες διαταράχθηκαν όταν η Αθήνα ανακάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα, διαμαρτυρόμενη με αυτό τον τρόπο για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεφωνική συνομιλία τους που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 14:30, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, ο Λούμπομιρ Ζαοράλεκ εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις του κ. Ζέμαν δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης.

Ακόμη, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία, και επιπλέον προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζέμαν δήλωσε προκλητικά ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ».

Αντιδρώντας στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, την προηγούμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Η ελληνική διπλωματία έδωσε με τον τρόπο αυτό περιθώριο τεσσάρων ημερών στην τσεχική πλευρά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν. Επειδή όμως η Πράγα αποφάσισε να επιμείνει στην σκληρή γραμμή εναντίον της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε για διαβουλεύσεις στην Αθήνα τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τσεχία, Παναγιώτη Σαρρή.Σχόλια