Το Ευρωκοινοβούλιο προστίθεται στο «κουαρτέτο» των Θεσμών

Το Ευρωκοινοβούλιο προστίθεται στο «κουαρτέτο» των Θεσμών

Στο «κουαρτέτο» των Θεσμών προστίθεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του προγράμματος «μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα».

Η απόφαση ελήφθη σήμερα στο Στρασβούργο η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

Σημειώνεται ότι το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ADLE) Γκι Φερχόφστατ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα έχει έναν ρόλο δημοκρατικού ελέγχου. Θα επικουρείται από ομάδα εργασίας 30 ευρωβουλευτών «Financial Assistance working-Group» (FAWG).

Η ομάδα εργασίας θα πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις με τα τέσσερα θεσμικά όργανα, (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ομάδας του δήλωσε ότι η απόφαση θα ενισχύσει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

«Αποτελεί επίσης ένα στοιχείο του δημοκρατικού ελέγχου ιδιαίτερα επιθυμητού, σε μια διαδικασία που συχνά θεωρείται ως αδιαφανής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εκλεγμένα μέλη, μπορούν τώρα να παίξουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, για να συμβάλουν σε εποικοδομητικές αλλαγές στην Ελλάδα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φερχόφστατ.Σχόλια