Τουρκία: Αυτό είναι το «Νεκροταφείο προδοτών» όπου θα θαφτούν οι πραξικοπηματίες

Τουρκία: Αυτό είναι το «Νεκροταφείο προδοτών» όπου θα θαφτούν οι πραξικοπηματίες

Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς ετοιμάζεται στην Τουρκία το λεγόμενο «Νεκροταφείο προδοτών» που θα χρησιμοποιηθεί για να ενταφιαστούν οι νεκροί συνωμότες, που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Την κατασκευή του ειδικού χώρου για τον ενταφιασμό  των «προδοτών», που ετοιμάζεται με ευθύνη του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, είχε προαναγγείλει προ ημερών ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, τονίζοντας ότι διέταξε τη δημιουργία του νεκροταφείου ώστε οι «περαστικοί να μπορούν να περνούν από εκεί και να τους καταριούνται».

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά κατά την προαναγγελία του κοιμητηρίου ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, «οι αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν ένα σημείο και να το ονομάσουν “Νεκροταφείο προδοτών”. Οι περαστικοί θα μπορούν να περνούν από εκεί και να τους καταριούνται. Μακάρι όλοι οι περαστικοί να τους καταριούνται και να μην μπορούν να ησυχάσουν μέσα στους τάφους τους». 

2

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε μάλιστα ακόμα και την ταφή τους στο νεκροταφείο ανωνύμων, καθώς -όπως είπε- δεν μπορούν να ταφούν δίπλα σε θρησκευόμενους νεκρούς, «δεν αξίζουν προσευχές από τους πιστούς».

Την ιδέα του συγκεκριμένου νεκροταφείου στο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, φαίνεται πως έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Ορντού στη Μαύρη θάλασσα, ο οποίος απαγόρευσε να ταφούν στην περιοχή οι νεκροί στρατιωτικοί που φέρονται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

«Ο δήμαρχος της πόλης Ορντού δεν επέτρεψε την ταφή τους. Μια οικογένεια έθαψε τον συγγενή της στην αυλή του σπιτιού της. Συγχαίρω τον δήμαρχο» είχε σημειώσει ο Καντίρ Τομπάς, μετά το πραξικόπημα.

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες & βίντεο – Ξεκίνησαν οι ταφές

Τελικά σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εικόνες από το κοιμητήριο που θα ενταφιαστούν οι νεκροί συνωμότες, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται η επιγραφή «Νεκροταφείο προδοτών».

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, οι εργάτες έχτισαν έναν χαμηλό τοίχο περιμετρικά του χώρου, ενώ στην πίσω πλευρά του κοιμητηρίου θα δημιουργηθεί καταφύγιο για αδέσποτους σκύλους, σε μία ακόμα ένδειξη περιφρόνησης των νεκρών.

3

Σύμφωνα με τους εργάτες, η πρώτη σορός έφτασε με ασθενοφόρο στις 25 Ιουλίου, ωστόσο δεν υπήρχε θρησκευτική τελετή για τον ενταφιασμό της, καθώς απαγορεύτηκε από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, πρόκειται για τον 34χρονο καπετάνιο Μεχμέτ Καραμπεκίρ, πατέρα δύο παιδιών.

Αντιδράσεις για το «ειδικό» νεκροταφείο

Μιλώντας για τη δημιουργία του «ειδικού» νεκροταφείου, ο Νετζίπ Ταϊλάν, πρώην στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην καθηγητής θεολογίας στο  Πανεπιστήμιο Μαρμαρά, αντέδρασε, επισημαίνοντας πως «η απόφαση ελήφθη εν βρασμώ».

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Γνωρίζουμε ότι η πολιτεία έχει πληγωθεί από αυτό που συνέβη, αλλά πάντα υπήρχαν προδότες. Δεν είναι κάτι καινούριο, μπορείς να θάψεις τους πραξικοπηματίες σε ένα ξεχωριστό σημείο. Δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να δημιουργήσεις ένα τέτοιο νεκροταφείο».

4

Την ίδια ώρα ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι αυτές οι ενέργειες «συμβάλλουν στην ήδη δηλητηριασμένη και επικίνδυνη ατμόσφαιρα», μετά την απόπειρα της ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Η άρνηση θρησκευτικών τελετών και μίας αξιοπρεπούς ταφής, είναι στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό κανονικές συνθήκες τέτοιες ανακοινώσεις θα ήταν απίστευτες», τόνισε ο ερευνητής.

 Σχόλια