Τσίπρας προς υπουργούς: Δεν υπάρχει χρόνος – Σταματήστε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις

Τσίπρας προς υπουργούς: Δεν υπάρχει χρόνος – Σταματήστε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις

Σκληρή δουλειά ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβερνήσεως του να ελαχιστοποιήσουν τις εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελ.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να τονίσει στους συνεργάτες τους πως τα υπουργεία δεν τους ανήκουν, καθώς κανείς δεν είναι μόνιμος και θα κριθεί για το έργο του μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

«Θα έχω κι εγώ περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με τον συντονισμό και την αξιολόγηση. Κανείς μας δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς αλλά στον ελληνικό λαό. Και εσεις καλείστε για κάποιο διάστημα να τα στελεχώσετε» τόνισε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσίπρα ανά θεματική ενότητα

Χρέος και ανακεφαλαιοποίηση θα κρίνουν το μέλλον

Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας και αυτό δίνει σταθερότητα. Έχουμε μπροστά μας το στόχο υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Πρώτο βήμα η υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η συζήτηση για την απομείωση του χρέους αλλά και για να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά τα δυο θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον.

Τα θετικά και τα αρνητικά της συμφωνίας

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Εμείς διαπραγματευτήκαμε αυτά τα σημεία και γνωρίζουμε τον τρόπο να βρούμε αντίδοτο όπου υπάρξουν αγκάθια. Δεν έχει όμως μόνο αγκάθια η συμφωνία. Στις θέτικές δράσεις είναι ζητήματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στα ανοιχτά θέματα θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις για να διατηρήσουμε το έδαφος που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση.

Τα κόκκινα δάνεια και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα

Στα ανοιχτά ζητήματα είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η αγορά εργασίας και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το Ταμείο για τη Δημόσια Περιουσία, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ όπου πρέπει να παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο. Σε όλα αυτά τα ανοιχτά πεδία δεν πρέπει να χάσουμε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιστρέψουμε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Υγεία και Παιδεία

Να βάλουμε μεγάλο στόχο τη δημιουργία πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Εμβληματική πρέπει να είναι και η δράση μας στην Παιδεία και την Τεχνολογία. Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τα κενά μέχρι τα βιβλία. Έχουμε ευρύ πεδίο δυνατοτήτων.

Το ΕΣΠΑ

Μεγάλη προτεραιότητα είναι και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, πόροι που μπορούν να δώσουν ώθηση στην Οικονομία. Έχουμε προσανατολίσει το ΕΣΠΑ σε νέες τεχνολογίες ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στο χώρο αυτό και να σταματήσει η διαρροή τεχνολογικού προσωπικού. Έχουμε κάνει βήματα αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ! Σχεδόν όλα σε αυτό το πεδίο εξαρτώνται από την απόδοση μας.

Το προσφυγικό

Πέρα από τον αγώνα για τις μεταρρυθμιστικές τομές έχουμε μπροστά μας τη διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης, των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης. Απέναντι στη λογική των φρακτών και της μετατροπής των θαλασσών σε τάφους, πρέπει να δείξουμε ότι η φιλοξενία μπορεί να δώσει λύσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση και η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχουν κάνει πολλά. Στη Σύνοδο Κορυφής μαζί με την Ιταλία πετύχαμε να ανοίξει ένας δρόμος, έστω και καθυστερημένα

Αφού τελείωσε την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τον χειροκρότησαν.Σχόλια