Τσίπρας: Συμβολικό το ποσό που δίνουμε για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, αλλά ανεκτίμητη η προσφορά των Ελλήνων στους πρόσφυγες

Τσίπρας: Συμβολικό το ποσό που δίνουμε για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, αλλά ανεκτίμητη η προσφορά των Ελλήνων στους πρόσφυγες

Στην προσφορά των Ελλήνων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη Συρία, που γίνεται σήμερα στο Λονδίνο.

Στόχος της διάσκεψης ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τη συριακή κρίση, με την προσφορά τελικά να φτάνει στο ποσό των 10 δισ. δολαρίων.

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Ελλάδα θα δώσει ένα συμβολικό ποσό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά η μάχη των πολιτών δεν είναι συμβολική, είναι ανεκτίμητη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της διάσκεψης, ανακοινώνοντας τη χορήγηση ποσού 300 χιλιάδων ευρώ, εκ μέρους της Αθήνας. Παρατήρησε δε ότι η συνεισφορά της χώρας γίνεται σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή την κρίση και ζήτησε η αντιμετώπιση του ζητήματος να γίνει με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες, «δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα», τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα, η οποία «έχει βιώσει τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης και επιμένουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση με βάση της ανθρωπιστικές αξίες», και ζήτησε ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης και εκτίμησε ότι η κρίση αυτή θα διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια.

Αναρωτήθηκε δε «τι θα συνέβαινε σε εκατομμύρια Σύριους αν η Τουρκία, ο Λίβανος είχαν αποφασίσει να χτίσουν τοίχους ή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έλεγαν ‘’δε θέλουμε μετανάστες’’».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διάσκεψης η Μ. Βρετανία έδωσε 1,2 δις ευρώ στερλίνες, οι ΗΠΑ ποσό 900 εκατ. δολαρίων, πλέον των 4,5 δις που έχει ήδη διαθέσει, η Γερμανία 2,3 δις, η Νορβηγία 1,2 δις ευρώ, η Γαλλία 1 δις, όλα πέραν της συνολικής βοήθειας που δίνει η ΕΕ.Σχόλια