10:17 Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

10.000 αστυνομικοί «θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους»

10.000 αστυνομικοί «θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους»

10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους, οι 4.000 στην Αττική,από σήμερα παραμονή Πρωτοχρονιάς, στήνοντας μπλόκα μετά τις 22.00 σε κεντρικές αρτηρίες και κάνοντας ελέγχους σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα.

«Οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους» τονίστηκε χαρακτηριστικα στην κυβερνητική τηλεδιάσκεψη για το σχέδιο της ΕΛΑΣ που τίθεται ήδη σε εφαρμογή στα πρότυπα εκείνου των Χριστουγέννων

Ιδιαίτερα ενδελεχείς θα είναι οι έλεγχοι και στις πύλες εισόδου της χώρας με στόχο την τήρηση δίχως παρεκκλίσεις, όπως ειπώθηκε, όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.

Επίσης θα γίνονται έλεγχοι σε κομβικά σημεία του εθνικου και επαρχικού δικτύου, σε διόδια, ΚΤΕΛ,  αλλά και σε πλατείες

«Οι έλεγχοι θα κλιμακώνονται από το μεσημέρι και όσο πλησιάζουμε στις 10.00 που ισχύουν οι περιοριστικοί όροι για την κυκλοφορία» τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Δεν υπήρξαν καταγγελίες για συνωστισμό».

Έκανε γνωστό επίσης ότι τα Χριστούγεννα δεν υπήρξαν καταγγελίες για συνωστισμό σε σπίτια παρά μόνο ορισμένες μικρές παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας συμμορφώνεται με τα μέτρα και τις υποδείξεις των επιστημόνων» είπε και πρόσθεσε ότι «ελάχιστοι οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να παρατείνουν την παραμονή τους και στην αλλαγή του χρόνου, θα πρέπει έστω την τελευταία στιγμή να ματαιώσουν τα σχέδιά τους».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στα σπίτια δεν είναι αυτοσκοπός, και είναι σημαντικό το ζήτημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Σημείωσε πάντως ότι οπού χρειαστεί να επέμβουν, η αστυνομία θα είναι σε επαφή με τις εισαγγελικές αρχές και η όποια παρέμβαση θα γίνει παρουσία εισαγγελέα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου υπενθύμισε τις ειδικές διατάξεις που είναι σήμερα σε ισχύ σε σχέση με τις μετακινήσεις.

Μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από επείγοντα περιστατικά.

Για τις μετακινήσεις ισχύει η χρήση SMS στον ειδικό αριθμό 13033, με το ειδικό έντυπο ή χειρόγραφη βεβαίωση. Για τις μετακινήσεις για τα εορταστικά τραπέζια χρειάζεται η αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 και κατά την μετάβαση και κατά την επιστροφή ή να υπάρχει η βεβαίωση κίνησης.

Το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων ανά σπίτι για τα ρεβεγιόν είναι τα εννέα άτομα, δηλαδή δύο οικογένειες.

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, με μέγιστο αριθμό πιστών μέσα στους ναούς, τα 25 άτομα για απλές εκκλησίες και 50 άτομα αν πρόκειται για μητροπόλεις. Για τις μετακινήσεις από και προς τις εκκλησίες επίσης χρειάζεται ο κωδικός 6 σε sms.

Οι επιβάτες στα αυτοκίνητα

Στα ΙΧ επιτρέπεται να επιβαίνουν ταυτόχρονα μέχρι 2 άτομα. Εξαιρούνται τα ανήλικα τέκνα οικογένειας ή εάν μεταφέρεται κάποιο τρίτο άτομο που χρήζει ανάγκης. Ειδικά αυτές τις 2 μέρες επιτρέπεται να συνεπιβαίνουν περισσότερα άτομα, όλα μέλη της ίδιας οικογένειας.Τα μέτρα είναι αυστηρά και εντατικά σε όλη την επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Η ώρα που σταματούν τα δρομολόγια Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ

Επέμβαση της Αστυνομίας λόγω συνωστισμού στη συναυλία των μπαλκονιών (video)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας