22:19 Τρίτη 24 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

10ετές ομόλογο: Τεράστια συμμετοχή επενδυτών με προσφορά 17 δισ. - Επιτόκιο στο 1,55%

10ετές ομόλογο: Τεράστια συμμετοχή επενδυτών με προσφορά 17 δισ. - Επιτόκιο στο 1,55%

Με πολύ μεγάλη επιτυχία έκλεισε η δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου τόσο από πλευράς συμμετοχής επενδυτών που οι προσφορές τους υπερέβησαν τα 17 δισ. ευρώ,κάτι που σημαίνει ότι υπερκάλυψαν το ποσό που ζητούσε η χώρα μας κατά σχεδόν επτά φορές όσο και από την πλευρά που επιτοκίου που διαμορφώνεται στο 1,55%

Η συγκεκριμένη έκδοση των 10ετών ομολόγων, αποτελεί την «τρίτη έξοδο του Δημοσίου» στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκαν η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.

Λόγω της εντυπωσιακής ζήτησης το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,55%, ενώ το αρχικό επιτόκιο καθοδήγησης (guidance) του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ήταν στο 1,70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ έχει δώσει οδηγίες στους αναδόχους της έκδοσης να δώσουν προτεραιότητα σε επενδυτές υψηλής ποιότητας.

Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί πως η πλειοψηφία των χρεογράφων δεν θα καταλήξει σε fund που δεν διακρατούν τους τίτλους ως την λήξη τους.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55%, συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που σήμερα σε ταμειακή βάση διαμορφώνεται στο 1,94%.

Και μπορεί ως συνολικό μέγεθος το ελληνικό χρέος να αυξηθεί περαιτέρω με την νέα έκδοση, ωστόσο το χαμηλό επιτόκιο της έκδοσης θα διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σχετικά άρθρα:
Δεκαετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ εκδίδει η Ελλάδα – Στόχος το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,5%
Βγαίνει πάλι στις αγορές η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας