7:33 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιωμένων- Ωδή στην τρίτη ηλικία

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιωμένων- Ωδή στην τρίτη ηλικία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια ημέρα για την τρίτη ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην τρίτη ηλικία αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την τρίτη ηλικία το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών (τρίτη ηλικία)  ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι το 2020 να πλησιάζει το 24%. Με τα δημογραφικά δεδομένα, λοιπόν, που έχουμε, σε λίγα χρόνια, το ¼ των κατοίκων αυτής της χώρας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα!

Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι που ανήκουν στην τρίτη ηλικία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην  εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουν βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στην τρίτη ηλικία όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι. Έχουμε, λοιπόν, όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας με την ευκαιρία της γιορτής των ηλικιωμένων ( τρίτη ηλικία), θα ήθελε να ευχηθεί σ’ όλους τους απόμαχους, αλλά απαραίτητους σ’ εμάς (και χρήσιμους) ηλικιωμένους, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, με τα προγράμματα και τις δομές που αναπτύσσει, προσπαθεί βασισμένη στην εθελοντική προσφορά να βοηθήσει όσο μπορεί στην κατεύθυνση αυτή. Το Κόκκινο Κουμπί, το πρόγραμμα του Εθελοντή Γείτονα, η Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, η Στήριξη μέσω των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας, η Νομική μας Υπηρεσία, το πρόγραμμα SILVER ALERT, η Γραμμή 1065 για καταγγελίες κακομεταχείρισης και κακοποίησης ηλικιωμένων, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσπαθούν να παρέχουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικοποίησης και αξιοπρέπειας που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Αυτά με τις μικρές μας δυνάμεις μπορούμε να προσφέρουμε, με τη βοήθεια των Εθελοντών και των Συνεργατών μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων ( τρίτη ηλικία), αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε στην Πολιτεία τις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.

Σήμερα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα «Τιμημένα Γηρατειά», βιώνουν τη χειρότερη  εποχή τους. Η  σύνταξή τους δεν τους καλύπτει το μήνα. Δεν υπάρχουν  δομές φιλοξενίας  για  μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό, αλλά  χρειάζεται ενίσχυση.   Η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη. Δεν έχουν σωστή Ιατρική, Φαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη.

Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας  χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική  και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δικαιούνται να νοιώθουν ασφάλεια που μόνο το Κράτος μπορεί να τους την παρέχει. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο.

Για να μπορούν  χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που  τους είναι αφιερωμένη. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.

Για να μπορούν να ζουν!

Το νόημα της γιορτής αυτής δεν είναι η επισήμανση, (όπως γίνεται κατά καιρούς και οι στατιστικές αποδεικνύουν) ότι η πατρίδα μας είναι χώρα ηλικιωμένων, αυξάνοντας έτσι τη μελαγχολία και την απογοήτευση, που συνοδεύουν τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των ατόμων της 3ης και 4ης ηλικίας, αλλά είναι:

-Να αποτίσουμε φόρο τιμής (στην τρίτη ηλικία) δηλαδή στους γονείς μας, στους παππούδες μας, στους ηλικιωμένους μας γενικά, που τόσα τους χρωστάμε. Τους αξίζει αγάπη και τιμή για την προσφορά τους στον καθένα μας προσωπικά, αλλά και σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Πρόσφεραν και ακόμη εξακολουθούν να προσφέρουν, όσο οι δυνάμεις τους, τους επιτρέπουν. Παράλληλα όμως, αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα, όπως προβλήματα υγείας, ασφάλειας, πρόνοιας, φροντίδας, συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας, ενίοτε δε και κακοποίησης. Η Π.Ε.Γ.Γ. προσπαθεί να καταγράψει, να υπενθυμίσει, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει για αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποί μας, (τρίτη ηλικία) καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους και να σταθεί δίπλα τους. Η καταγραφή και η ευαισθητοποίηση σ’ όλα αυτά, αποτελούν την απαρχή της αντιμετώπισης.

Η εταιρεία μας από ιδρύσεώς της, πρωταγωνιστεί σ’ αυτή τη μάχη, διοργανώνοντας για αυτό το σκοπό, ιατροκοινωνικές ημερίδες, συνέδρια, φροντιστήρια, αλλά και πολλές άλλες δράσεις, εθελοντικά πάντοτε, δίνοντας επί πλέον έμφαση στην πρόληψη και τη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά και στον σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία και την τιμή που αρμόζει στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα αναδρομικά

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας