23:34 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ποτέ την Κυριακή

Ποτέ την Κυριακή

Ξεκίνησε από χθες το δεκαήμερο εκπτώσεων, που θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου. Τα καταστήματα θα είναι ανοικτά σήμερα, καθώς είναι η πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Έτσι, τα μαγαζιά σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11:00 έως τις 20:00.

Ανοικτά με…απεργία

katasthmata kyriakh

Και αυτή τη φορά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για το εμπόριο, υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζόμενους.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, η μέχρι στιγμής εμπειρία από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αποδεικνύει ότι «ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιουργεί λουκέτα και ανεργία και αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε απλήρωτη δουλειά».

Η Ομοσπονδία διοργανώνει συγκέντρωση έξω από το εμπορικό κέντρο «Τhe Mall Athens» στις 10:30, προκειμένου να διαδηλώσει κατά της κατάργησης της Κυριακής αργίας.

Στρέφεται μάλιστα κατά του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και του ΣΕΛΠΕ που κατέθεσαν νομική παρέμβαση στο ΣτΕ, ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του Απόφαση (2307/14), που αναστέλλει την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε εννέα περιοχές της χώρας..

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει άλλη πολιτισμένη χώρα, όπου παντελώς άσχετοι με έναν κλάδο εργοδότες, να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αρμόδιες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, και να παρεμβαίνουν υπέρ της κυβέρνησης με τέτοιο απροσχημάτιστο τρόπο στα δικαστήρια, ώστε να διασφαλίσουν τη γενίκευση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων».

 Εμπορικοί Σύλλογοι που αντιδρούν

katasthmata_kyriakes

Πάτρα

To εμπορικό κέντρο των πολυκαταστημάτων, των αλυσίδων και των μεγαλύτερων μαγαζιών ετοιμάζεται για τις ενδιάμεσες «τονωτικές» εκπτώσεις από αυτό το Σάββατο 1/11 και βέβαια για διάπλατα ανοιχτές πόρτες την προσεχή Κυριακή 2/11, όπως προβλέπεται και στην Αθήνα. Όμως και στην εν λόγω Κυριακή αντιδρά ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας επικαλούμενος την απειλή της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και την απελευθέρωση του ωραρίου.

Βόλος

Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, από εμποροϋπαλλήλους, οι οποίοι θα απεργήσουν, σύμφωνα και με την προαναγγελία που έκαναν. Σε σχετική ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου τονίζει: « Η Κυριακάτικη αργία αποτελεί πρώτιστη και αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των εργαζομένων, και η επιχειρούμενη κατάργησή της, από την Κυβέρνηση και τα μεγάλα πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, βρίσκει σύμπασα την Εργατική Τάξη αντίθετη και αποφασισμένη να την υπερασπισθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, με ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειάς της την Τετάρτη, επαναλαμβάνει ρητά και κατηγορηματικά την αντίθεσή της στη λειτουργία της αγοράς την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στην απεργιακή κινητοποίηση του τοπικού Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων για την ημέρα αυτή».

Διχασμός και στα Χανιά

Xania katasimata

Δύο όψεις παρουσιάζει σήμερα η αγορά των Χανίων. Ανοικτά καταστήματα κυρίως σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κλειστά σε άλλα σημεία και συνοικίες, συνθέτουν το σκηνικό της εμπορικής κίνησης.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων που άνοιξαν από τις 11 το πρωί βρίσκεται στις οδούς Τζανακάκη, Σκαλίδη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, στους πεζόδρομους γύρω από τη δημοτική αγορά καθώς και στην οδό Χάληδων που οδηγεί στο ενετικό λιμάνι.

Εξαίρεση για τους κεντρικούς δρόμους αποτελεί η οδός Κυδωνίας όπου η τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ κάποια άνοιξαν και στην οδό Αποκορώνου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κλειστά ήταν σχεδόν στο σύνολό τους και καταστήματα που υπάρχουν στα στενά κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει τους εμπόρους της πόλης ότι αν επιθυμούν μπορούν να έχουν σήμερα ανοικτές τις επιχειρήσεις τους επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι από την εμπειρία των ανοικτών καταστημάτων άλλες Κυριακές του χρόνου ο τζίρος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εμπόρων.

«Οι συνάδελφοι έμποροι είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως επιθυμούν», τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τάκης Ζερβουδάκης.

Από χθες στα Χανιά άρχισε και το εκ πτωτικό δεκαήμερο των εμπορικών καταστημάτων με το ποσοστό έκπτωσης στις νέες παραλαβές να κυμαίνεται από 10- 20%.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας