8:16 Δευτέρα 13 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης στο Σύνταγμα

Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης στο Σύνταγμα

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πανόπουλος

Για 22η μέρα παραμένουν στο Σύνταγμα, παρά το κρύο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι Σύριοι πρόσφυγες, κάνοντας απεργία πείνας. Ανάμεσα τους βρίσκονται μικρά παιδιά αλλά και μωρά, μόλις 25 ημερών!

Έλληνες τους έχουν δώσει ξύλα και μουσουμάδες προκειμένου να προφυλαχθούν από το κρύο με αντίστοιχα.

200 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν εγκατασταθεί μπροστά στη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες πολέμου και να διευθετηθεί το ζήτημα της στέγασης και της ιατρικής περίθαλψης τους. Ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. ΠΑΙΔΙΑ. Μερικά από αυτά δεν μιλάνε καν. Κι όμως βιώνουν μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, στο κρύο, αρκετά από αυτά μακριά από την οικογένεια τους με την ελπίδα το μαρτύριο αυτό να τελειώσει σύντομα.

Syroi-Syntagma-1

Syroi-Syntagma-2

Syroi-Syntagma-4

 

20141201_085834#1

Αυτά τα παιδιά γιατί φταίνε; Έχω δει αυτές τις μέρες να περνάνε εκατοντάδες άνθρωποι από το σημείο που είναι εγκατεστημένοι οι Σύροι πρόσφυγες. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Οι περισσότεροι περνάνε από δίπλα δίχως να δίνουν την παραμικρή σημασία. Αν ήταν το παιδί σου στο πεζοδρόμιο το ίδιο θα έκανες;

Το δέντρο με τις ευχές

Οι Σύροι έχουν στολίσει και χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μόνο που σε αυτό δεν έχουν κρεμάσει στολίδια αλλά κάρτες με ευχές. Τις κάρτες τις έγραψαν τα παιδιά και τις έχουν μεταφράσει στα ελληνικά, μήπως και ο δικός μας Άγιος Βασίλης καταφέρει να τις κάνει πραγματικότητα. Τα λόγια είναι περιττά. Ας αφήσουμε τις φωτογραφίες να μιλήσουν…

20141203_152927

Syroi-Syntagma-9

Syroi-Syntagma-8

Syroi-Syntagma-7

Syroi-Syntagma-6

Syroi-Syntagma-5

Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχει. Ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος να βλέπουμε το ζήτημα ψυχρά. “Εδώ κοιμούνται Έλληνες στον δρόμο, τους Σύρους θα προσέξουμε;” μπορεί να διερωτηθεί κάποιος. Δεν πρέπει να πέφτουμε όμως σε τέτοιες παγίδες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Οι μετανάστες ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε ευρωπαϊκές χώρες, προς αναζήτηση μια καλύτερης τύχης. Μέχρι να καταστεί αυτό δυνατό όμως, η Πολιτεία οφείλει να τους σεβαστεί και να τους φερθεί με ανθρωπιά.

20141201_085834#1

Είχαν την ατυχία οι άνθρωποι αυτοί να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχοντας υπογράψει τη Συμφωνία του Δουβλίνου που απαγορεύει στην Ελλάδα να διώχνει πρόσφυγες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας δεν μπορεί να τους στείλει στη Σουηδία, όπως ζητούν. Από την πλευρά τους οι Σύροι πρόσφυγες, που κάνουν απεργία πείνας στο Σύνταγμα -εξωθούμενοι και από τον ΣΥΡΙΖΑ- ζητούν να τους δοθούν διαβατήρια και να φύγουν.

Μάλιστα, 26 Σύροι ( γυναικόπαιδα) απέρριψαν πρόταση του ΓΓ Μετανάστευσης Αγγέλου Συρίγου για μεταφορά τους σε ξενώνες του δήμου Αθηναίων με πούλμαν του δήμου προβάλλοντας το αίτημα της χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους προκειμένου να μεταβούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αίτημα, που, ωστόσο, απορρίπτεται από το υπουργείο Εσωτερικών που δια στόματος του κ. Συρίγου τονίζεται ότι για την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων θα πρέπει προηγουμένως να ζητήσουν πολιτικό άσυλο οι Σύροι πρόσφυγες πολέμου.

Καμίνης: Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των παιδιών προσφύγων

kaminis

Για τους Σύρους πρόσφυγες που επί μέρες διαδηλώνουν στην πλ. Συντάγματος μίλησε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι δεν αφήνουν τα παιδιά μαζί με τις μητέρες τους να φύγουν να φιλοξενηθούν στα καταλύματα που τους έχει ετοιμάσει ο δήμος. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και πλέον αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις κάποιων. Είναι ειλικρινά απαράδεκτο να έχουν τα παιδιά ως ασπίδα γι’ αυτήν την ιστορία».

Ο δήμαρχος δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν άρρωστα παιδιά στα παραπήγματα στην πλ. Συντάγματος ωστόσο όπως είπε: «Υπάρχει όμως σοβαρός κίνδυνος πια για την υγεία των παιδιών αυτών. Είναι απαράδεκτο να μετατρέπουν τα παιδιά σε πρωταγωνιστές ενός μελοδράματος».

Συνάντηση Ντινόπουλου- Αβραμόπουλου για το θέμα των Σύρων

“Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και ευαισθησία, όπως και συνολικά όλοι οι μετανάστες. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να τηρούνται οι νόμιμοι όροι που έχουν τεθεί με πρώτη εκείνη που όπως είπε και ο Υπουργός έχει να κάνει με την υποβολή αιτήματος για την χορήγηση ασύλου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως υποχρέωση από τη δική τους πλευρά” δήλωσε χθες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος αναφερόμενος στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος επισήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει τηρώντας το Σύνταγμα τους νόμους αλλά και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Να τονίσουμε εδώ, πως μιλώντας για το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίστηκε πως το κράτος έχει μεριμνήσει ώστε να παραχωρηθεί άσυλο στους μετανάστες, καθώς και κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να λάβουν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, κάτι που οι ίδιοι σύμφωνα με τον βουλευτή αρνούνται.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας