22:12 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» πίσω από την επίθεση στη πρεσβεία του Ισραήλ (φωτο)

Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» πίσω από την επίθεση στη πρεσβεία του Ισραήλ (φωτο)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης τα δύο καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον του κτιρίου της Ισραηλινής πρεσβείας είναι τα ίδια με αυτά που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες που γάζωσαν το σπίτι του πρέσβη της Γερμανίας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου του 2013, πριν από περίπου ένα χρόνο. Αυτό προέκυψε πριν από λίγο από την έρευνα που έγινε στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ευθύνη για την επίθεση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από την επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ

Το συμβάν

Στόχος αγνώστων έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής η πρεσβεία του Ισραήλ που εδρεύει επί της οδού Μουσών στο Ψυχικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δυο μηχανές, πέρασαν από το πλάι της πρεσβείας στην οδό Σώκου και άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ. Στη συνέχεια ανέπτυξαν ταχύτητα και διέφυγαν από τον περιφερειακό του Γαλατσίου. Η κυκλοφορία στο σημείο έχει διακοπεί και η κίνηση διεξάγεται μόνο κάτω από τη γέφυρα της λεωφόρου Κηφισίας.

Οι σφαίρες από το καλάσνικοφ

Από τους πυροβολισμούς, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας σε τοίχους και τζάμια.Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας έχουν ήδη βρεθεί 54 κάλυκες 7,62 mm από καλάσνικοφ, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στις γύρω περιοχές για τον εντοπισμό των δραστών.

Η αστυνομία αναμένεται να εξετάσει τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες στην πρεσβεία αλλά και σε κοντινά καταστήματα, με στόχο να συλλέξουν στοιχεία για τις κινήσεις και την ταυτότητα των δραστών.Αναφορές για τραυματίες δεν υπάρχουν.

Οι αντιδράσεις και η δήλωση του Υπουργού 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε στο σημείο, που παραμένει αποκλεισμένο από τις αστυνομικές δυνάμεις, λίγο μετά τις 10.30 και δήλωσε ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας» συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Η Πρεσβεία, με ανακοίνωση που έκανε μέσω twitter, επίσης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις ελληνικές αρχές:

«Χτες η Πρεσβεία του Ισραήλ δέχθηκε επίθεση. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛΑΣ στον χειρισμό της υπόθεσης.

Το Ισραήλ έχει εμπιστοσύνη στην δυνατή σχέση του με την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον λαό της. Θα συνεχίσει τη σημαντική συνεργασία».

Ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει το συμβάν, έβγαλε και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με πυροβολισμούς που έλαβε χώρα σήμερα τα ξημερώματα στην Πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό.

Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένη να διασφαλίσει την προστασία όλων των Διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης εφαρμόζονται, βεβαίως, και στην περίπτωση της Πρεσβείας του Ισραήλ, η συνεργασία της Ελλάδας με το οποίο δεν πρόκειται να πληγεί από την επίθεση αυτή.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές έσπευσαν στην Πρεσβεία του Ισραήλ για την άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είναι σε εξέλιξη. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία. Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίθεση στον πρέσβη της Γερμανίας

Περίπου πριν από ένα χρόνο στις 30 Δεκεμβρίου του 2013 τέσσερις κουκουλοφόροι έριξαν με 2 καλάσνικοφ 60 σφαίρες στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι.  Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» η οποία είχε αναλάβει επίσης την ευθύνη και για την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας