2:46 Κυριακή 28 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Άκουσες...πατέρα: Το 84, 8% των πολιτών με θέλει εκτός πολιτικής

Άκουσες...πατέρα: Το 84, 8% των πολιτών με θέλει εκτός πολιτικής

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με σημαντική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας και σχετικά ομοιόμορφη κατανομή της επιρροής των μικρότερων κομμάτων καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO για το Mega και την «Ανατροπή».

tsipras-samaras

Προβάδισμα της τάξεως του 4,9% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας δημοσκόπηση της GPO, με την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα να κλείνει, ενώ η πλειοψηφία τάσσεται κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας και το γεγονός ότι το 84,8% θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου εκτός πολιτικής.

Στη δημοσκόπηση , ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 28% στην πρόθεση ψήφου, με την Νέα Δημοκρατία να παίρνει το 23,1% και τη μεταξύ τους διαφορά (4,9%) να μειώνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον Οκτώβριο, όταν ήταν στο 6,5%.

Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,7%, το ΛΑΟΣ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%, ενώ αναποφάσιστο δήλωσε το 15,3% και «άλλο κόμμα» απάντησε το 5,9%. 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς από το 44,8%, με το 35,4% να προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 17% απάντησε «κανένας».

Κατά των πρόωρων εκλογών η πλειοψηφία 

kalpi

Με καλό μάτι είδε η πλειοψηφία την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς στη σχετική ερώτηση το 64,4% απάντησε «θετικά, μάλλον θετικά» για το πώς κρίνει τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ το 30,9% απάντησε «αρνητικά, μάλλον αρνητικά».

Θετική άποψη για το Σταύρο Δήμα εξέφρασε το 51,3%, ενώ το 34,3% έχει αρνητική άποψη, ενώ στην ερώτηση «τι πρέπει να γίνει στις 29 Δεκεμβρίου», ημερομηνία της τρίτης ψηφοφορίας, το 55% απάντησε «να εκλεγεί πρόεδρος», ενώ το 41,6% τάχθηκε υπέρ της διάλυσης της βουλής και της διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αποδίδει η πλειοψηφία την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, κάτι που απάντησε το 38,7%, ενώ ένα 35,5% θεωρεί υπεύθυνη για αυτό την κυβέρνηση και το 21,9% ρίχνει την ευθύνη στην Τρόικα.

Τον Αντώνη Σαμαρά κρίνουν ως καταλληλότερο για να διαπραγματευτεί ως πρωθυπουργός με την Τρόικα το 41,2%, ενώ το 34,2% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Το 22,1% απάντησε «κανένας» σε αυτή την ερώτηση.

Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη διαπραγμάτευση, το 37,6% απάντησε η σημερινή, το 41% προτιμά μία κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από εκλογές και το 14,3% μία άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 59,3%, ενώ αυτοδύναμη κυβέρνηση προτιμά το 38,5%. Στην ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, το 60,9% απάντησε αρνητικά και το 36,7% θετικά.

Να αποσυρθεί από την πολιτική ο Παπανδρέου θέλει το 84,8%

Αρνητικά είναι τα μηνύματα της δημοσκόπησης για τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς μόλις το 4,2% τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης νέου κόμματος σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (84,8%) απάντησε ότι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος και πρέπει να αποσυρθεί από την πολιτική. Ακόμη, ένα 7,6% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ.

Στο ευρώ πάση θυσία

Σχεδόν τρεις στους πέντε (58,6%) θεωρούν ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη, έναντι δύο στους πέντε (41,2%) στην αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μήνες πριν η πεποίθηση ότι ο κίνδυνος έχει περάσει ήταν πλειοψηφία (52,6%).

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72,4%) ζητά να μείνει η Ελλάδα πάση θυσία στο ευρώ, ενώ 26% λέει όχι ή μάλλον όχι.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας