0:32 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Ποιοι «κλείδωσαν» για το υπουργικό

Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Ποιοι «κλείδωσαν» για το υπουργικό

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, χωρίς όμως την παρουσία του Αρχιεπισκόπου, ορκίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, ως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο θα γίνει και με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που θα γίνει πιθανότατα την Τρίτη. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί, ωστόσο εκεί θα βρίσκεται ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, έτσι ώστε όποιος από τους υπουργούς θέλει, να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι παρών στον αγιασμό της νέας Βουλής και με τον ίδιο τρόπο ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να μη σηκωθεί όρθιος.

tsipras orkomosia

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τηλεφώνησε ο ίδιος σήμερα στις 9 το πρωί για να ζητήσει ραντεβού πριν από την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή πήγε στις 16:15, αμέσως μετά την ορκωμοσία στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, στην πρώτη του πράξη ως πρωθυπουργός, κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής τους εκτελεσθέντες.

tsiprasKaisariani

Τον κ. Τσίπρα, υποδέχτηκαν στην Καισαριανή πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, με χειροκροτήματα, και συνθήματα.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έφτασε με τα πόδια, μαζί με τους κ.κ. Σκουρλέτη και Παππά.

«Mας περιμένει μακρύς και δύσκολος δρόμος»

tsipras orkomosia1

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο ο οποίος στηρίζει τη νέα κυβέρνηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχει η προβλεπόμενη πλειοψηφία από το Σύνταγμα, θέλω να ελπίξω ότι θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω» ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας.

«Να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί μας περιμένει μακρύς και δύσκολος δρόμος» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Κλειδώνουν τα ονόματα των υπουργών

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του συνεχώς γράφουν και σβήνουν ονόματα μοιράζοντας χαρτοφυλάκια, ωστόσο αν και τα ονόματα που ακούγονται για να αναλάβουν συγκεκριμένα υπουργεία έχουν βάση, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρούνται ακόμα δεδομένα.

Από τις έως τώρα πληροφορίες πάντως από την Κουμουνδούρου φαίνεται πως κλειδώνουν ένα ένα τα ονόματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνουν υπουργεία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα είναι υπουργός Οικονομικών, ενώ θα τοποθετηθεί και υφυπουργός Εσόδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη.

Στο δεύτερο υπερυπουργείο, που θα περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια του Ανάπτυξης, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού θα τοποθετηθεί επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Σταθάκης.

Για το υπουργείο Υγείας υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν πως και κκ Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης θα βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό για ποια θέση προορίζονται.  Την ίδια στιγμή ψίθυροι από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς (πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου επί σειρά ετών) προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών.

Για το υπουργείο Επικρατείας ακούγεται ο κ. Νίκος Παππάς. Στο υπουργείο Παιδείας πιθανότατα οδεύει ο καθηγητής και στενός φίλος του Κώστα Σημίτη Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Πολύ έντονα έχει ακουστεί το όνομα του Θεόδωρου Δρίτσα για τη θέση του Πρόεδρου της Βουλής.

Η συμμετοχή των  ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση

kammenos syriza

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο κ. Πάνος Καμμένος, όπως συμφωνήθηκε κατά την πρωινή συνάντηση που είχε με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της οποίας «έκλεισε» και η συμφωνία τους για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός και δεν προτίθεται να ζητήσει αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στις φήμες που είχαν διαρρεύσει, δίχως ωστόσο να επιβεβαιωθούν, ήταν και η συγκρότηση υπερ-υπουργείου Ασφαλείας, για το οποίο προοριζόταν ο Πάνος Καμμένος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός της υπουργοποίησης του κ. Καμμένου, η συμφωνία των δύο κομμάτων προβλέπει και την ανάληψη θέσεων υφυπουργών για ορισμένους εκ των συνεργατών του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η διαχείριση του ζητήματος του χρέους.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «μικρό υπουργικό συμβούλιο με δέκα υπουργούς, λίγους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς», το οποίο θα συνεδριάζει συχνά.

Επίσης, επισήμαναν ότι ο κ. Καμμένος έκανε τη δήλωση για ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην είναι ακυβέρνητη η χώρα και πρόσθεσαν ότι η βάση της συμφωνίας των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «έχει κλείσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία», πως «οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ για τα εθνικά θέματα θα γίνουν σεβαστές» και ότι «υπάρχει καλή προσωπική χημεία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου και σχέσεις εμπιστοσύνης».

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Παίζει δυνατά…. ο Γαβράς για ΠτΔ

Αποκλειστικό: Ετοιμάζουν…τον Νικολούδη στη μάχη κατά της διαφθοράς

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας