12:00 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Αμνηστία από Δευτέρα» οι Ουκρανοί διαδηλωτές

«Αμνηστία από Δευτέρα» οι Ουκρανοί διαδηλωτές

Η νόμος της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς για αμνήστευση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου και άλλων δημοσίων κτιρίων στην επαρχία -ένας βασικός όρος για την ενεργοποίηση του νόμου.

«Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 και προβλέπει τη εγκατάλειψη της δίωξης των ατόμων που έχουν διαπράξει αδικήματα στο διάστημα μεταξύ της 27ης Δεκεμβρίου και της 2ας Φεβρουαρίου» αναφέρει η ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας.

Λίγες ώρες μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου, συμβόλου του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, η ουκρανική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως τις διώξεις.

Ο βουλευτής του κόμματος Σζόμποντα Αντρίι Ιλένκο δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει την είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου ότι η αντιπολίτευση απευθύνει τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση για την αμνήστευση 2.000 διαδηλωτών, το οποίο θα έληγε σε «λίγες ώρες». Απείλησε μάλιστα με ανακατάληψη του κτηρίου.

Με «ειρηνική επίθεση» απείλησε από την πλευρά του , ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε δηλώσεις από το Μαϊντάν (Πλατεία της Ανεξαρτησίας).

Ακόμα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη δίωξη των διαδηλωτών, χαιρετίζοντας παράλληλα τις ενέργειες των δύο πλευρών για εκτόνωση της κατάστασης.

‘Έπειτα από την αποχώρηση των διαδηλωτών από το δημαρχείο του Κιέβου νωρίτερα την Κυριακή, ο πρώτος που μπήκε στο άδειο κτήριο ήταν ο πρεσβευτής της Ελβετίας (της προεδρεύουσας χώρας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη-ΟΑΣΕ). «Η Ελβετία προσκλήθηκε από τις δύο πλευρές να συμμετάσχει στη διαδικασία παράδοσης του δημαρχείου στις αρχές» ανέφερε ο πρέσβης Κρίστιαν Σενεμπέργκερ.

Το δημαρχείο βρισκόταν υπό κατάληψη από τις αρχές Δεκεμβρίου και, μαζί με την Πλατεία Ανεξαρτησίας, ήταν τα δύο ισχυρότερα σύμβολα των διαδηλώσεων εναντίον του Γιανούκοβιτς.

Συνολικά 234 διαδηλωτές αντιμετώπιζαν δίωξη πριν από την ενεργοποίηση του νόμου για την αμνηστία.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας