16:54 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εφάπαξ βοήθημα και στους επαγγελματίες οπλίτες - νέο νομοσχέδιο

Εφάπαξ βοήθημα και στους επαγγελματίες οπλίτες - νέο νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και μεταξύ άλλων ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοηθείας Στρατού Ναυτικού και Αεροπορίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της δικαιώματος λήψης εφάπαξ βοηθήματος και για τους επαγγελματίες οπλίτες, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 10ετούς μετοχικής σχέσης (αντί της 25ετίας πραγματικής υπηρεσίας που ισχύει σήμερα) και εφόσον προσκομίσουν πράξη συνταξιοδότησης από το δημόσιο ή άλλο συνταξιοδοτικό φορέα ασφάλισης. Η ρύθμιση πρόκειται να ισχύσει αναδρομικά και η δαπάνη αναμένεται να ανέλθει στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, τροποποιούνται διατάξεις αναφορικά με την υποχρέωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για δημιουργία ταμειακού αποθέματος στο πλαίσιο της αποστολής του, και επανακαθορίζεται ο τρόπος κατανομής μερίσματος στους μερισματούχους αυτού από τα καθαρά ετήσια έσοδα της τρέχουσας χρήσης. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει ισχύ από την 01/07/2012 έως και την 31/12/2016.

Το νομοσχέδιο επίσης επαναπροσδιορίζει τη διοικητική και πειθαρχική δικαιοδοσία του Α/ΓΕΕΘΑ, ενώ τίθεται και θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την υλοποίηση συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, καθώς και τη διευθέτηση υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων που απορρέουν από αυτές και καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής των προγραμμάτων που υλοποιούνται μέσω τέτοιων συμβάσεων.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας