4:44 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στη δρομολόγηση συγχώνευσης 49 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω νομοσχεδίου φέρεται να περνά ο Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να διορθωθούν οι ατέλειες του σχεδίου Αθηνά.

Οι αλλαγές του υπουργού Παιδείας γίνονται διότι το σχέδιο δεν κατάφερε να εξοικονομήσει το ποσό των 58 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2013 και 2014,  από τη μείωση λειτουργικών δαπανών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων τμημάτων.

Ουσιαστικά όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» πρόκειται για τρεις κατηγορίες συγχωνεύσεων, αυτές που είναι προγραμματισμένες να κλείσουν ως το 2018 όπως για παράδειγμα το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ του Πύργου, καθώς δεν βρέθηκε συναφές τμήμα και κρίθηκε αναγκαίο το κλείσιμο του ύστερα από την αποφοίτηση και των τελευταίων φοιτητών. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα τμήματα αυτά θα μπορούσαν να καταργηθούν νωρίτερα και οι φοιτητές τους να μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα άλλων ιδρυμάτων.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα τμήματα εκείνα που λειτουργούν ως εισαγωγική κατεύθυνση μετά από την συγχώνευση τους αλλά συνεχίζουν να δέχονται τον ίδιο αριθμό φοιτητών με αποτέλεσμα να επιζητούν τις ίδιες δαπάνες, ενώ η τρίτη ομάδα τμημάτων, απαρτίζεται από όσα έχουν λιγότερα από 9 μέλη ΔΕΠ, δηλαδή δεν είναι αυτοδύναμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε βάθος 3ετίας τα υπό κατάργηση τμήματα αναμένεται να ανέλθουν στα 100, με βασικό κριτήριο τον αριθμό των εισακτέων.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας