10:34 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ολόκληρη η απόφαση για το μπλόκο στο Ελληνικό

Ολόκληρη η απόφαση για το μπλόκο στο Ελληνικό

Γράφουν οι Πέτρος Κουσουλός και Ευτυχία Μιλέτση

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το e-reportaz την περιβόητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό σύμφωνα με την οποία μπλοκάρεται το έργο γιατί υπάρχουν παρατυπίες στην σύμβαση που υπεγράφη.

Η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς όπως τονίζεται το φρένο στην αποκρατικοποίηση θα προκαλέσει αποθάρρυνση των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν μέρος των οικονομικών τους σχεδίων στην Ελλάδα.

Ωστόσο το σκεπτικό της απόφασης προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με αυτό ο διαγωνισμός που προκηρύχτηκε για την επένδυση αλλά και η σύμβαση που αργότερα υπεγράφη με τον νικητή του έβριθαν παρατυπιών.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης του συμβουλίου η Lamda Development, που είχε αναλάβει το γιγαντιαίο έργο, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα πηγές της εταιρίες τονίζουν ότι οι περιπτώσεις φρένου σε αποκρατικοποιήσεις έργων είναι συχνές στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου και εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι στο δεύτερο στάδιο θα δοθεί το πολυπόθητο «πράσινο» φως.

Στέκονται όμως και αυτοί στις επιπτώσεις που έχει η συνήθεια αυτή της κρατικής μηχανής στην γενικότερη ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων στη χώρα.

«Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ξένους επενδυτές που συμμετέχουν στην επένδυση πως το κράτος που επιθυμεί την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημιουργεί καθυστερήσεις», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αποκλειστικά ολόκληρη την απόφαση για το “μπλόκο” που μπήκε στην επένδυση ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας