10:00 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ενδεχόμενη επέκταση συνεργασίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας για φυσικό αέριο

Ενδεχόμενη επέκταση συνεργασίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας για φυσικό αέριο

Την πιθανότητα παροχής επιπλέον αζέρικου φυσικού αερίου στη χώρα μας, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα με την τροφοδοσία της λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, στη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα, Μπακού.

Το θέμα του φυσικού αερίου έθεσε ο κ. Σαμαράς, ενώ ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών σχετικά με τις τεχνικές δυνατότητες.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επεσήμαναν το σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.
Οι κ. Αλίγιεφ και Σαμαράς έκαναν επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζήτησαν για τις διαδικασίες υλοποίησης του TAP, εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με τη μεταφορά του 66% των μετοχών στην SOCAR.

Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και επισήμως την πιστοποίηση ότι η εξαγορά είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Μετά το τετ-α-τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός του, Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας