16:00 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

EBRD: «Παγώνουν» 3 έως 6 δισ. ευρώ δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω… προεκλογικών επιφυλάξεων

EBRD: «Παγώνουν» 3 έως 6 δισ. ευρώ δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω… προεκλογικών επιφυλάξεων

Μετά τις επικείμενες εκλογές θα αποφασίσει για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς η διοίκησή της ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της τράπεζας, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, και σκοπός της είναι να υπάρξει ένα περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Σημειώνεται πως οριστική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το ΔΣ της EBRD στις 14 Ιανουαρίου, όμως μετά τις νέες εξελίξεις μεταφέρεται για μετά τις εκλογές.

Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στη χώρα μας επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, στις αρχές Δεκεμβρίου, το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.

Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας