7:05 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Καιρός: Πρώτη αποτίμηση της κακοκαιρίας – Νέες βροχοπτώσεις στα δυτικά

Καιρός: Πρώτη αποτίμηση της κακοκαιρίας – Νέες βροχοπτώσεις στα δυτικά

Το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα από την Παρασκευή 30/01 χαρακτηρίζεται από τις πολύ έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα, αλλά και τους πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, τόσο στα πελάγη, όσο και σε χερσαίες περιοχές.

Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι βροχοπτώσεις στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα. Ενδεικτικά, από το πρωί της Παρασκευής 30/01 έως το απόγευμα της Κυριακής 01/02 (σε περίπου 56 ώρες βροχοπτώσεων) έχουν καταγραφεί ύψη βροχόπτωσης που ανέρχονται σε 350 mm στην Τύρια Ιωαννίνων, 345 mm στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων, 315 mm στον Καταρράκτη Άρτας, (δυστυχώς οι μετρήσεις στα Θεοδώριανα Αρτας απουσιάζουν λόγω διακοπής του δικτύου εδώ και 15 ημέρες), 310 mm στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, 270 mm στο Χ/Κ Περουλίου, 265 mm στην Ορεινή Ναυπακτία, και 250 mm στο Βουργαρέλι Άρτας.

Παράλληλα οι ριπές των νοτίων ανέμων ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τα 10 μποφόρ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Ενδεικτικά, οι ισχυρότερες ριπές κατεγράφησαν στον Κάβο Ντόρο με 167 km/h (το Σάββατο 31/01), στο Ακρωτήριο Παξιμάδα με 165 km/h (την Παρασκευή 30/01), στο Χ/Κ Παρνασσού με 140 km/h (την Κυριακή 01/02), στο Καπαρέλλι Φθιώτιδας με 130 km/h (το Σάββατο 31/01) και στο Φράγμα του Μόρνου με 120 km/h (το Σάββατο 31/01).

Τέλος το Σάββατο 31/01 και τις πρωινές ώρες της Κυριακής 01/02 εκδηλώθηκε θεαματική μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στη νότια χώρα, όπως φαίνεται και στη δορυφορική εικόνα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία νέα κύματα βροχοπτώσεων αναμένεται να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, επηρεάζοντας και πάλι κυρίως τη Δυτική Ελλάδα, περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και τα ανατολικά-βορειοανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Πηγή:Meteo

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας