23:26 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τετραήμερο «φωτιά» στη Βουλή για το 4ο Μνημόνιο

Τετραήμερο «φωτιά» στη Βουλή για το 4ο Μνημόνιο

Σαφή εικόνα για το περιεχόμενο των μέτρων απομείωσης του χρέους θα έχει η ελληνική Βουλή, πριν από την ψήφιση στις 18 Μαΐου της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής “οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα για το χρέος»

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η ελληνική Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία τέσσερις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ειδικότερα ανέφερε ότι η συμφωνία για τη 2η αξιολόγηση θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση στις 15 και 16 Μαΐου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαΐου, με τη 18η να αποτελεί την επικρατέστερη ημέρα ψήφισης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο «διαρροής» από κάποιο μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη ψηφοφορία, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία στην ψήφιση των αντίμετρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Και άλλα κόμματα θα στηρίξουν κάποια από τα αντίμετρα» ανέφερε ο κ. Βούτσης και εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θα έχει «πολύ μεγάλο πρόβλημα» να μην ψηφίσει κυρίως τα φορολογικά αντίμετρα.

Το Μαξίμου, παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων και την προώθηση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, υλοποιεί ένα βραχυπρόθεσμο πολιτικό και επικοινωνιακό σχέδιο που περιλαμβάνει:

  • Κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και παράλληλα αποφυγή αντιπαραθέσεων με τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων.
  • Ενίσχυση του φθαρμένου ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα με ταξίδια και σημαντικές επαφές στο εξωτερικό, όπως το ταξίδι που πραγματοποιεί στην Κίνα, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα δει τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη την Κίνα, το ταξίδι προσφέρεται και για να συζητηθεί δημοσίως το κομμάτι των επενδύσεων, στο οποίο η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας ποντάρει πολλά, γι’ αυτό και το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι έχουν ετοιμαστεί κρίσιμες διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν σε αυτό το ταξίδι σε διάφορους τομείς της οικονομίας και θα ενισχύσουν τις σινο-ελληνικές σχέσεις.
  • Προσπάθεια υποβάθμισης και ελαχιστοποίησης της συζήτησης για τις περικοπές της δεύτερης αξιολόγησης, στο διάστημα που ακολουθεί, ώστε να αρχίσουν να ατονούν τα έντονα χρώματα της εικόνας «μνημονιακού πρωθυπουργού». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα αναφέρθηκε ελάχιστα στα δύσκολα μέτρα της αξιολόγησης -κάποια όπως τη νέα μείωση των συντάξεων δεν την ανέφερε καθόλου-, ενώ θα ξεκινήσει να συναντάται με κοινωνικές ομάδες που αναμένεται να ωφεληθούν από τα λεγόμενα αντίμετρα, όπως έκανε χθες με τη συνάντησή του με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.
  • Κύκλος επισκέψεων σε υπουργεία (ξεκινά σήμερα με το Παιδείας, θα ακολουθήσει το Υγείας) ώστε αφενός να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει έργο να επιτελέσει εκτός διαπραγμάτευσης και επικεντρώνεται σε αυτό, αφετέρου ότι ο ίδιος λειτουργεί -και εν όψει ανασχηματισμού, ο οποίος παρά τα όσα γράφονται και λέγονται δεν αποτελεί προτεραιότητα και δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο- ως αυστηρός κριτής των υπουργών του.

Σε ξεχωριστά άρθρα προς… αλίευση συναίνεσης

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι η τακτική της κατάθεσης και ψήφισης κάθε θετικού μέτρου της συμφωνίας σε ξεχωριστό άρθρο θα αποδώσει πολιτικά για την κυβέρνηση και θα διασπάσει το μπλοκ της αντιπολίτευσης. Η εκτίμησή τους είναι ότι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, αλλά και Χρυσή Αυγή θα ψηφίσουν το σύνολο των άρθρων με τα αντίμετρα, ενώ αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. θα «σπάσουν» την επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα ψηφίσουν όλα ή κάποια αντίμετρα, άλλοι με κριτήρια στήριξης συγκεκριμένων αδύναμων κοινωνικών ομάδων, άλλοι με γεωγραφικά κριτήρια. Δεν απαντούσαν ωστόσο στην ερώτηση ποια είναι η πηγή αυτών των εκτιμήσεων, αν έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις ή συζητήσεις στο παρασκήνιο εντός ή εκτός Βουλής.

Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνουν με  κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ίδιοι δεν αναμένουν προβλήματα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε καν θέμα ενεργοποίησης του κανονισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή παραίτησης και αντικατάστασης κάποιου βουλευτή λόγω διαφωνίας. Διευκρίνιζαν μάλιστα ότι το ίδιο βέβαιοι είναι και για τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Σε ό,τι αφορά τη ρήση του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση ότι όλοι οι βουλευτές όταν κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα θα έχουν εικόνα των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, δεν απαντούσαν συγκεκριμένα, έλεγαν ωστόσο ότι η πρόβλεψη αυτή αφορά μάλλον τη συνεδρίαση του EWG που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου η κυβέρνηση αναμένει να δοθεί κάποιο σήμα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους που θα εξειδικευθεί από τους υπουργούς Οικονομικών λίγες ημέρες μετά.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας