15:02 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ποιοι ήθελαν το...κεφάλι του Βαρουφάκη;

Ποιοι ήθελαν το...κεφάλι του Βαρουφάκη;

Τον ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης σχολιάζουν σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα τους οι Financial Times, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που τα λέει «έξω από τα δόντια», παραμερίστηκε με αυτή την κίνηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά από τρεις μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων και τη θυελλώδη συνεδρίαση στο Eurogroup της Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με τους FT, οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνουν ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με τους δανειστές, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, πασχίζοντας να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτό το μήνα. Είναι πασιφανές πως οι κακές σχέσεις του κ. Βαρουφάκη με τους ομολόγους του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του στις διαπραγματεύσεις. 

BRITAIN-NEWSPAPER-EXECUTIVE-COMPANY-PEARSON

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Μουχτάμπα Ραχμάν, αναλυτή ρίσκου στο Eurasia Group, ο οποίος στο σχετικό δημοσίευμα σχολιάζει την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, ως μια εξέλιξη «θετική για την πιθανότητα συμφωνίας», και σημειώνει: «Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η θέληση του Τσίπρα να τον αφήνει ελεύθερο ήταν το κεντρικό ερώτημα στο οποίο εστίαζαν οι επενδυτές».

Στο δημοσίευμα των Financial Times γίνεται αναφορά και στα νέα κεντρικά πρόσωπα της διαπραγμάτευσης, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Γιώργο Χουλιαράκη, για τους οποίους σημειώνεται ότι είναι πιο μετριοπαθείς, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

ImageHandler (2)

Το προφίλ του Τσακαλώτου 

tsakalotos-eykleidis-2_01424154003_0

Αναφορικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πλέον αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, επισημαίνεται πως πρόκειται για έναν οικονομολόγο που έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη.

Σε ό,τι αφορά στον Γιώργο Χουλιαράκη, οι FT αναφέρουν ότι επέστρεψε από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να αναλάβει τον συντονισμό του συμβουλίου των οικονομολόγων της Ελλάδας και θα είναι πλέον αυτός που θα χειρίζεται τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ο κ. Χουλιαράκης θεωρείται πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του Νίκο Θεοχαράκη, συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη που επίσης δέχθηκε πυρά από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Τέλος, το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται και στη σημαντική άνοδο που σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, συσχετίζοντάς την με τις πολιτικές εξελίξεις, και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα ενισχύθηκε, αντιδρώντας στην είδηση ότι τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων αναλαμβάνει ο βρετανο-τραφής οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Η Ελλάδα «χαλιναγωγεί» τον Γ. Βαρουφάκη

Το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα έκοψε τα φτερά του Βαρουφάκη» αναφέρει ότι η χώρα ανασχημάτισε την διαπραγματευτική της ομάδα, «χαλιναγωγώντας» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μετά από τρεις μήνες συνομιλιών με τους πιστωτές που απέτυχαν να «ξεκλειδώσουν» τη βοήθεια και έπειτα από μία συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη η οποία είχε πικρή κατάληξη.

«Αυτή η κίνηση τετραγωνίζει τον κύκλο, διότι δεν φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας παραδίδεται απολύοντας τον Βαρουφάκη, αλλά σε κάποιο βαθμό έχει το ίδιο αποτέλεσμα» σχολιάζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στη Royal Bank of Scotland.

«Δεν αλλάξει τα ζητήματα, αλλά με δεδομένη την διαπροσωπική φύση του Eurogroup, και εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι, είναι σημαντικό».

«Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης έχουν σπαταλήσει αρκετό πολύτιμο χρόνο, και έχουν χάσει πάρα πολλούς από τους φίλους της Ελλάδας στο εξωτερικό» αναφέρει στο Bloomberg o Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ένας επείγον ανασχηματισμός ήταν αναγκαίος, για τον εξορθολογισμό των διαπραγματεύσεων και να εμφανίσει μία ομάδα που μπορεί να απολαύσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια των εταίρων» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Βαρουφάκης: Υπάρχουν συμφέροντα έξω από τη χώρα που με πολεμούν

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας