5:56 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τα μπρος πίσω στη συνταγογράφηση των φαρμάκων

Τα μπρος πίσω στη συνταγογράφηση των φαρμάκων
Μετά την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση εξετάσεων, το υπουργείο Υγείας αναδιαμορφώνει και το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, με στόχο να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο τη φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.

Η υπουργική απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, που πήρε αριθμό ΦΕΚ στις 11 Ιουνίου, καθορίζει έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο συνταγογράφησης γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων ανά γιατρό, ο οποίος θα του γνωστοποιείται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι στόχοι που τίθενται ανά γιατρό, όπως αναφέρει η ΥΑ, έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.

Η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ θα έχουν κομβικό ρόλο σε αυτή τη δράση, καθώς θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στη συνταγογράφηση.

Ειδικότερα, η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τους στόχους ανά γιατρό στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχει συνταγογραφήσει.

Σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, ο γιατρός θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις. Αντίστοιχα, και οι φαρμακοποιοί κατά την εκτέλεση των συνταγών είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Υγείας τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις θα χαμηλώσουν και σε άλλες θα αυξηθούν.

Η ΥΑ εξαιρεί τη συνταγογράφηση φαρμάκων για χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, πάσχοντες από κυστική ίνωση και ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Ακόμη, εξαιρούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση έχει προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του. Επίσης, εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός, καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν πιο συμφέρουσες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Πηγή : isotimos.com

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας