5:58 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο Καμίνης έκθετος σε παιχνίδι συμφερόντων στον Ελαιώνα

Ο Καμίνης έκθετος σε παιχνίδι συμφερόντων στον Ελαιώνα
  • Αποκαλύπτουμε τη φωτογραφική ρύθμιση μόνο για τον Ελαιώνα προκειμένου να επιτραπεί η δημιουργία αποτεφρωτηρίου
  • Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ξαφνικά έγινε… βιαστικός και μάλλον πανηγυρίζει με την ψήφιση του νομοσχεδίου
  • Ποιος τυχερός θα επενδύσει 1,5 εκ. ευρώ και θα κάνει δικό του έναν χώρο αξίας 20.000.000 ευρώ;
  • Γιατί γίνεται το ΚΑΝ στον Ελαιώνα κι ενώ μπορεί να κατασκευαστεί οπουδήποτε στην Αθήνα; 

Δύο μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με ονομασία «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» που επιτρέπει τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην περιοχή του Ελαιώνα, το eReportaz σας αποκαλύπτει πώς με μία τροποποίηση ενός άρθρου, κατέστη δυνατό κάτι τέτοιο, κι ενώ στην πραγματικότητα έχουμε βάναυση καταπάτηση της λογικής.

Ποια πατέντα σκαρφίστηκε η κυβέρνηση με τις πλάτες του δημάρχου Αθηνών, κ. Καμίνη ο οποίος ξαφνικά βιάστηκε να προχωρήσει το θέμα το οποίο…καθόταν ξεχασμένο μέχρι το Μάρτη όταν αποκαλύφθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ότι θα μπορούν να χτίζονται αποτεφρωτήρια και από ιδιώτες;

Πολύ απλά, η κυβέρνηση “πάτησε” πάνω στη δυνατότητα που δινόταν από το 1995 κιόλας – μετά το πολεοδομικό διάταγμα Λαλιώτη – για δημιουργία εντός του χώρου του Ελαιώνα εστιατορίου, αναψυκτηρίου, χώρων συνάθροισης, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών κτιρίων, υπαίθριων χώρων αθλητικών εγκαταστάσεων και τέλος χώρων κοινωνικής πρόνοιας!

Για μισό λεπτό, όμως… Ανήκει το ΚΑΝ (Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών) σε κάτι από αυτά; Είναι εκπαιδευτικό κτίριο ή χώρος συνάθροισης; Όχι βέβαια, αλλά μετατράπηκε σε χώρο κοινωνικής πρόνοιας!

Ναι, αντί για γηροκομείο, λοιπόν, η παιδικός σταθμός, θα χτιστεί αποτεφρωτήριο και αυτό διότι χαρακτηρίζεται με την τροποποίηση του νόμου σε χώρο κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών! Προσέξτε και το εξής: Η τροποποίηση αφορά μόνο στον Ελαιώνα και όχι σε όλη την Ελλάδα. Δείγμα του πόσο φωτογραφική είναι η ρύθμιση.

 

Και γιατί τόση βιασύνη θα αναρωτηθεί κανείς; Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από κατοίκους της περιοχής που θα προσφύγουν στο ΣτΕ, το κόστος κατασκευής θα φτάσει το 1,5 εκ. ευρώ και η σύμπραξη που θα σπεύσει να τον εκμεταλλευτεί (ο δήμος Αθηναίων, διότι βρίσκεται σε σημείο του Ελαιώνα που του ανήκει, ίσως μαζί με κάποιον ιδιώτη) θα καταφέρει με αυτό το ποσό να επενδύσει πάνω σε ένα χώρο που κοστίζει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ. Πέραν του ότι η απόσβεση θα είναι άμεση (δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό), μιλάμε για την απόκτηση ενός μεγάλου χώρου που κάλλιστα στη συνέχεια η σύμπραξη θα μπορεί να εκμεταλλευτεί όπως αυτή επιθυμεί.

Οι κάτοικοι με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή ήταν απόλυτα ειλικρινείς όταν τους ρωτήσαμε για το αν θα επηρεαστεί η υγεία των πολιτών από τις αναθυμιάσεις. Μας είπαν πως ειδικά φίλτρα θα “εξαφανίζουν” ότι επικίνδυνο μπορεί να αναδύεται από την καύση των 20 νεκρών ανά μέρα. Ωστόσο, δεν μπορούν να μην αναρωτηθούν γιατί δεν γίνεται το αποτεφρωτήριο σε μία απομακρυσμένη περιοχή, όπως είναι το λογικό. Η μόνη απάντηση που μπορούν να δώσουν, είναι η εκμετάλλευση του χώρου από το δήμο και τον κ. Καμίνη… Θεωρούν επίσης αστεία τη δικαιολογία της “αναπτυξιακής πολιτικής” στην υποβαθμισμένη περιοχή του Ελαιώνα.

Πρόκειται φυσικά για διαδικασίες που κινούνται από το Μάρτη κι έπειτα χωρίς να γίνονται γνωστές προκειμένου οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι της περιοχής να αιφνιδιαστούν, όπως αιφνιδιάστηκαν και με το Hot Spot.

Τα μέλη του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου “Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρουφ” είχαν φυσικά διαγνώσει τις προθέσεις του κ. Καμίνη από το Μάρτη και είχαν επίσης εκφράσει τις αντιδράσεις τους και τον περασμένο Μάη.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας