6:50 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού

Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού

Αισιοδοξία επικρατεί στους διπλωματικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, όπως φάνηκε και κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, σήμερα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται τόσο αισιόδοξη για την πιθανότητα να βρεθεί κάποια λύση που θα ικανοποιεί τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή πλευρά, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση Κέρι-Κοτζιά, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι και η Τουρκία έχει γνήσια επιθυμία για επίλυση του ζητήματος, προσθέτοντας πάντως ότι η Αθήνα περιμένει να δει εμπράκτως την εποικοδομητική συνεισφορά της Άγκυρας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Κέρι μίλησαν εκτεταμένα για τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφαλείας στην Κύπρο, το οποίο θα θέσει τέρμα στις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων μετά από 41 χρόνια διαίρεσης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής διπλωματίας για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο και για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυήσεων, καθώς δε συνάδουν με την εποχή μας, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας