11:02 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το κείμενο της Ρούπα για την επιχείρηση απόδρασης Μαζιώτη

Το κείμενο της Ρούπα για την επιχείρηση απόδρασης Μαζιώτη

Την απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις 21 Φεβρουαρίου, περιγράφει η Πόλα Ρούπα με κείμενό της, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου Indymedia.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Στις 21 Φεβρουαρίου επιχείρησα με ελικόπτερο να πραγματοποιήσω την απόδραση του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα Νίκου Μαζιώτη. Η επιχείρηση ήταν σχεδιασμένη, ώστε να μπορούν να έρθουν μαζί μας και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, που επιθυμούσαν να πάρουν το δρόμο προς την ελευθερία. Δεν προηγήθηκε κανένα σχέδιο απόδρασης, πριν από αυτό που «ναυάγησε»».

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η Πόλα Ρούπα τονίζει, μεταξύ άλλων ότι «ένα τέταρτο μετά την απογείωσή μας από τη Θερμησία Αργολίδος, έβγαλα το όπλο μου και ζήτησα από τον πιλότο να αλλάξουμε πορεία. Αυτός, φυσικά, δεν κατάλαβε ποια είμαι, κατάλαβε, όμως, ότι θα επιχειρηθεί απόδραση από τις φυλακές. Πανικοβλήθηκε. Μου επιτέθηκε βγάζοντας όπλο, γεγονός που «παρέλειψε» να αναφέρει. Ο ένας γεμιστήρας που βρέθηκε ήταν δικός μου, ο δεύτερος, όμως, όχι. Ηταν από το δικό του όπλο, το οποίο του έφυγε από τα χέρια, κατά τη συμπλοκή μας στον αέρα. Έχασε τον έλεγχο του ελικοπτέρου και φώναζε «πανικόβλητος» «θα σκοτωθούμε». Η οργάνωση της απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη, όπως και άλλων πολιτικών κρατουμένων, ήταν μία πολιτική απόφαση».
Η ίδια υποστήριξε ότι μπορούσε να τον σκοτώσει αλλά συνειδητά αποφάσισε να μην το κάνει. «Όταν τελικά προσγειωθήκαμε με φόρα στο έδαφος και ενώ γνώριζα ότι η επιχείρηση είχε χαθεί, είχα κάθε ευκαιρία να τον εκτελέσω. Αποφάσισα συνειδητά να μην το κάνω. Παρά το γεγονός ότι γνώριζα πως με αυτή την απόφαση έθετα σε κίνδυνο την ζωή ή την ελευθερία μου, δεν το έκανα κι ας είχα την ευκαιρία. Αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά. Ο μόνος παράγοντας που με κράτησε ήταν η πολιτική μου συνείδηση. Και αυτήν την απόφαση την πήρα ρισκάροντας την ίδια μου τη ζωή και την δυνατότητά μου να διαφύγω».

Η Πόλα Ρούπα παραδέχεται, επίσης, ότι εκείνη βρισκόταν πίσω από τη ληστεία στην τράπεζα Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία τον περασμένο Ιούνιο και ότι με τα χρήματα αυτά χρηματοδότησε την επιχείρηση για την απόδραση Μαζιώτη.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας