5:08 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: Διχασμός για το ρόλο της Μόσχας στη Συρία

ΗΠΑ: Διχασμός για το ρόλο της Μόσχας στη Συρία

Έντονο διχασμό εντός της διοίκησης των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στη Συρία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Εν προκειμένω, το εν λόγω ρεπορτάζ επισημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο στις ΗΠΑ αν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει πραγματικά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου ή χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να καλύψουν μια νέα στρατιωτική υποστήριξη προς τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

Μάλιστα, το ξένο δίκτυο μεταδίδει ότι η Ρωσία έχει προβεί στη επανατοποθέτηση πυροβολικού κοντά στην πόλη του Χαλεπίου, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους. Την ίδια στιγμή, παρά την πρόσφατη απόσυρση ορισμένων αεροσκαφών, η Ρωσία φαίνεται να έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Συρία με προηγμένα ελικόπτερα, πραγματοποιώντας εκ νέου αεροπορικές επιδρομές εναντίον ομάδων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Ενδεχόμενη αποτυχία των ΗΠΑ να αντιδράσουν στις τελευταίες εξελίξεις μπορεί να ερμηνευτεί από τη ρωσική πλευρά ως ατολμία, προειδοποιούν οι ανωτέρω πηγές. Ως εκ τούτου θα μπορούσαν να κλιμακωθούν οι ρωσικές προκλήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεραίνουν.

Παράλληλα, οι εν λόγω αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τυχόν αποτυχία των ΗΠΑ να απαντήσει στη Μόσχα, θα βλάψει περαιτέρω τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Σαουδική Αραβία, άλλα κράτη του Κόλπου, και την Τουρκία που επιδιώκουν να εκδιώξουν Άσαντ.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, έχουν ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της εμπλοκής των ΗΠΑ στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο Ομπάμα έχει από καιρό εκφράσει την απροθυμία του για περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο, δηλώνοντας τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παρασυρθεί σε ένα «πόλεμο αντιπροσώπων» με τη Μόσχα. Αντίθετα, η κυβέρνησή του έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην καταπολέμηση του εξτρεμιστικού “ισλαμικού κράτους”.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας