4:40 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Παραλύει τη χώρα η ψήφιση του ασφαλιστικού

Παραλύει τη χώρα η ψήφιση του ασφαλιστικού

Στους δρόμους βγαίνουν από αύριο χιλιάδες εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην επικείμενη ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο, με τη χώρα να παραλύει τις επόμενες τρεις ημέρες, καθώς στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αλλά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, καθώς και δημοσιογράφοι.

Αναλυτικότερα, την έντονη αντίδρασή τους στην ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου εκδηλώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προχωρώντας σε γενική απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στη σχετική ανακοίνωση η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, σημειώνοντας ότι «Με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Σημειώνεται ότι η Συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση και για 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου – ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί, όπως σημειώνει, το άνοιγμα των καταστημάτων – και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στις γενικές απεργίες και στα συλλαλητήρια και ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν κοινοβουλευτικά το πραξικόπημα, όπως λέει, της κυβέρνησης.

«Όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης, «με ασήκωτους φόρους και χαράτσια, που επιβάλλονται στους εργαζομένους και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα».

Ακινητοποιημένα για ένα 48ωρο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αντιδρώντας στην επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για ασφαλιστικό και φορολογικό στην Ολομέλεια της Βουλής, και ζητώντας την απόσυρσή του.

Αναλυτικότερα, χωρίς μετρό θα μείνει αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο η Αθήνα, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας προκήρυξε 48ωρη απεργία.

Απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο προκήρυξε και το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ. Τριήμερη απεργία από αύριο και στον ΟΣΕ.

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνουν την Παρασκευή και το Σάββατο Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά από απόφαση των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο» και τα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση, μέχρι την Τρίτη, προκήρυξε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε, τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από αύριο στις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου.

Η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 12.00 το μεσημέρι απέναντι από τον Αγ. Διονύσιο και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς μαζικά και δυναμικά να διατρανώσουν τη θέλησή τους και να υψώσουν το ανάστημά του ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

«Το κοινωνιοκτόνο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πλαισιωμένο και εμπλουτισμένο και με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που φτωχοποιούν ολοκληρωτικά τον Έλληνα εργαζόμενο δεν πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Απεργία και των δημοσιογράφων

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών αποφάσισε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου. Η απεργία ισχύει για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμία εξαίρεση.

Σε 48ωρη απεργία προχωρά και ο Ιατρικός Σύλλογος, κατά του ασφαλιστικού

Τη συμμετοχή του στη 48ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου, ανακοίνωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο ΠΙΣ καλεί τους ιατρούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας