6:24 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τουρκία: Εκκαθαρίσεων συνέχεια & αντιδράσεις για τα περί θανατικής ποινής

Τουρκία: Εκκαθαρίσεων συνέχεια & αντιδράσεις για τα περί θανατικής ποινής

Την ηγετική συμμετοχή του στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου φέρεται να ομολόγησε στις τουρκικές Αρχές ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας και μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ.

Την παραπάνω είδηση μετέφερε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολή, ωστόσο άλλα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι ο πτέραρχος ανέφερε στους ανακριτές του ότι αποπειράθηκε να αποτρέψει την εκδήλωση στρατιωτικού κινήματος.

Σημειώνεται ότι ο πτέραρχος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές της Τουρκίας.

Τελικά, πριν από λίγη ώρα το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε τη σχετική είδηση, μεταφέροντας μάλιστα ότι ο κ. Οζτούρκ ήταν ο επικεφαλής του πραξικοπήματος.

Συνεχίζονται οι μαζικές εκκαθαρίσεις

Την ίδια ώρα, η Τουρκία λειτουργεί με νέα δεδομένα, σε καθεστώς εκκαθαρίσεων, μετά το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στο οποίο περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και νομιμοφρόνων του στρατού, της αστυνομίας, της στρατοχωροφυλακής και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σήμερα και ενώ συνεχίζονται οι πολύ εκτεταμένες κυβερνητικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις,  ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανέστειλε με κυβερνητική εντολή και μέχρι νεωτέρας τις ετήσιες άδειες περισσοτέρων από τρία εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Η εντολή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονταν ήδη σε άδεια θα επιστρέψουν στις θέσεις τους το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μεταδίδει ότι στη χώρα επιβλήθηκαν περιορισμοί και προϋποθέσεις για την έξοδο από αυτήν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το NTV, απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σήμερα αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπαλλήλους του σε όλη τη χώρα για τις διασυνδέσεις που φέρονται να έχουν με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τελεσίγραφο από ΕΕ & ΝΑΤΟ στον Ερντογάν

Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου με τα βασανιστήρια κατά των Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, προκαλούν παγκόσμιο προβληματισμό.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις του για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, και απαντώντας σε συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής της εσχάτης των ποινών, τονίζοντας ότι σε μία δημοκρατία «δεν μπορεί να αγνοείται η βούληση του λαού».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι, αν και η θανατική ποινή δεν υπάρχει στο νομικό σύστημα της χώρας, η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε μια αντίστοιχη πραξικοπηματική προσπάθεια «να μην επαναληφθεί».

Η απάντηση στην Τουρκία ήρθε σήμερα, μέσω του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε πως «η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα σήμερα, ανάλογη προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι καμία χώρα στην οποία ισχύει ή θα ισχύσει η θανατική ποινή δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα ενταχθεί στην Ένωση.

Παράλληλα, από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έστειλαν μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως στην περίπτωση που επαναφέρει τη θανατική ποινή, η Τουρκία θα πάψει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμους. Το ΝΑΤΟ απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι.

Τα social media μιλούν για «θεατρικό πραξικόπημα»

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι «φωνές» στα social media που κάνουν λόγο για «θεατρικό πραξικόπημα» στηρίζοντας τη θεωρία αυτή σε δύο στοιχεία:

Πρώτον, το αποτέλεσμα της απόπειρας είναι μία άνευ προηγουμένου επιτήρηση και εκκαθάριση, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ ο Ερντογάν δεν ήταν τόσο ισχυρός, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη του λαού.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στα πολλά ερωτηματικά που δημιουργούνται αναφορικά με τον «ερασιτεχνικό» τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

«Δε γίνονται πραξικοπήματα στις δέκα το βράδυ με τανκς στις γέφυρες και στο αεροδρόμιο», «πώς θα πειστούμε ότι όλοι όσοι πήραν μέρος στην απόπειρα και εμφανίζονται ως στρατιώτες, ήταν όντως στρατιωτικοί, τη στιγμή που τα κανάλια έδειξαν να βγαίνει από ένα τανκς κάποιος με στρατιωτική στολή, ο οποίος όμως είναι γνωστός πρώην αστυνομικός» είναι μερικά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας