10:27 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αυτός είναι ο 18χρονος μακελάρης!

Αυτός είναι ο 18χρονος μακελάρης!

Αυτός είναι ο 18χρονος μακελάρης του Μονάχου, Αλί Σονμπολί. Η γερμανική εφημερίδα «Bild» έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα τη φωτογραφία με το πρόσωπο του δράστη που έσπειρε το θάνατο.

«Κίνητρό του; Η εκδίκηση!», γράφει η εφημερίδα που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.

ImageHandler (3)

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις από το μακελειό στο Μόναχο.

Πριν από λίγη ώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός Έλληνα από το αιματοκύλισμα στη Γερμανία:

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωση του ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

«Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές».

Την είδηση μετέφερε στην ελληνίδα Γενική Πρόξενο Μοχάχου η Γερμανική Αστυνομία, όπως γράφει στο twitter και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Παππάς:

Το χρονικό

Την απόλυτη φρίκη και τον πανικό έζησαν οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου στο Olympia του Μονάχου. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις η Γερμανία ζει τον δικό της Γολγοθά, καθώς μετρά ήδη δέκα νεκρούς και 21 τραυματίες.

Πρόκειται όμως για ακόμη μια τρομοκρατική ενέργεια; Τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της γερμανικής πόλης, Χουμπέρτους Αντρε, ο δράστης ήταν ένας 18χρονος Ιρανογερμανός που δεν είχε ποινικό μητρώο, τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, ενώ λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε νεκρός αφού είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, το μικρό όνομα του 18χρονου δράστη είναι David, ενώ έχει δοθεί μόνο το γράμμα S από το οποίο ξεκινά το επίθετό του. Πιστεύεται πως ζούσε με τους γονείς του στην περιοχή Maxvorstadt, ενώ η αστυνομία του Μονάχου έκανε έφοδο στο διαμέρισμά του και πήραν στοιχεία.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, συγκλονίζουν.

Ο νεαρός με ψεύτικο προφίλ καλούσε τον κόσμο στο εμπορικό κέντρο υποσχόμενος δωρεάν αγορές 

Γιος οδηγού ταξί είναι ο 18χρονος δράστης, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει η  ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Mirror, ακούει στο όνομα Αλί Σονμπολί.

Πληροφορίες-αναφορές από τον ξένο Τύπο βλέπουν πίσω από το μακελάρη το Ισλαμικό Κράτος, καθώς υπάρχουν δύο μάρτυρες που ισχυρίζονται ότι τον άκουσαν να φωνάζει να φωνάζει «Ο Θεός είναι μεγάλος»( “Allahu Akbar”). Μια γυναίκα που είχε κλειστεί για να προφυλαχθεί μέσα στις τουαλέτες των McDonald’s αποκαλύπτει στο CNN ότι ο άντρας είχε μένος και πυροβολούσε παντού – ακόμη και προς το μέρος μικρών παιδιών – ενώ η ίδια τον άκουσε να λέει «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Ωστόσο η αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κανενός είδους ενδείξεις για θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα για την πράξη του 18χρονου.

Τα μέχρι τώρα σενάρια μιλούν για ακροδεξιό εθνικιστή, ρεπορτάζ που μεταδίδει τόσο η Die Zeit, όσο και η Bild και η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» καταγράφει το παραλήρημα ενός ανθρώπου που φώναζε ότι ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκησή του.

«Εξαιτίας σας δέχομαι bulling από τα επτά μου χρόνια. Τώρα κρατώ όπλο και ήρθε η ώρα σας. Θα σας πυροβολήσω και θα σας σκοτώσω. Είμαι Γερμανός, γεννήθηκα εδώ», λέει ο 18χρονος σε έξαλλη κατάσταση.

«Ήταν μοναχικός, έμενε με τους γονείς του, και δεχόταν bulling από μικρή ηλικία στο σχολείο». Ο γερμανικός  Τύπος γεμίζει με ηχηρά πρωτοσέλιδα (Bild-Frankfurter Allgemeine Zeitung), μια ημέρα μετά το μακελειό στην «καρδιά» του Μονάχου, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει τα κίνητρα και το προφίλ του 18χρονου δράστη που σκόρπισε το θάνατο χθες στην πόλη της Βαυαρίας.

Στο αρχηγείο της Αστυνομίας βρίσκεται εδώ και ώρες ο πατέρας του δράστη.

Ο νεαρός, ο οποίος ενήργησε μόνος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του, και γείτονάς του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήδη χθες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάποιος φίλος του που ήταν συμμαθητής του έκανε λόγο για έναν «πραγματικά ήρεμο τύπο».

«Ο δράστης ήταν ένας 18χρονος Ιρανογερμανός από το Μόναχο», δήλωσε ο Αντρε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση περισσότεροι δράστες, τονίζοντας ότι ο ένοπλος δεν είχε ποινικό μητρώο και επισημαίνοντας: «Το κίνητρο του εγκλήματος αυτού είναι απολύτως ασαφές».

Η στιγμή της επίθεσης


Την ώρα που στο εμπορικό κέντρο βρίσκονταν δεκάδες εργαζόμενοι και επισκέπτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ο ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από τα McDonalds.
Σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνεται ο δράστης με απόλυτη ψυχραιμία να πυροβολεί αδιακρίτως κατά πολιτών.

 

 

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες συνέδραμαν άνδρες της επίλεκτης ομάδας GSG 9 της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και ελικόπτερα.

Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα) συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. ‘Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων.

Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. ‘Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια.

Σημείωσε επιπλέον, ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

«Είμαι Γερμανός. Γαμ… Τούρκοι»

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε δεύτερο βίντεο, στο οποίο ο φερόμενος δράστης φαίνεται να συνομιλεί με έναν πολίτη που τον καταγράφει με το κινητό τηλέφωνό του.
Στα πλάνα ο δράστης ακούγεται να λέει «Είμαι Γερμανός», ενώ στη συνέχεια ακούγεται να «εκτοξεύει» βωμολοχίες εναντίον των Τούρκων, λέγοντας «Γαμ… Τούρκοι».
Όλα αυτά, τη στιγμή που αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν την αμφίεσή του, λέγοντας πως φορούσε μπότες «που φορούν οι νεοναζί».

Η μαρτυρία μίας Ελληνίδας

Μία Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στο Μόναχο περιγράφει στην ΕΡΤ πως έζησε την επίθεση με πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο.
Η Ρ. Ακριτίδου μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: “Ήμουν με τον πατέρα μου και την αδερφή μου. Προχωρούσαμε να πάμε σε ένα μαγαζί, μέσα στο εμπορικό κέντρο. Κι εκείνη την ώρα βλέπουμε ότι το μαγαζί κατεβάζει ρολά, και είδαμε κόσμο να τρέχει και αρχίσαμε να τρέχουμε και εμείς. Ακούσαμε 4-5 πυροβολισμούς.

Υπήρχε πανικός, αλλά επειδή ήμασταν κοντά στην έξοδο, βγήκαμε γρήγορα. Δεν είδαμε τραυματίες, ακούσαμε μόνο τους πυροβολισμούς. Πήγαμε στο γκαράζ, κρυφτήκαμε πίσω από άλλα αυτοκίνητα και μετά μπήκαμε στο αυτοκίνητό μας για να φύγουμε.

Την ώρα που πήραμε το αυτοκίνητό μας και βγήκαμε έξω, άρχισε να φτάνει η αστυνομία. Είμαι τρομοκρατημένη, θα μπορούσα να είμαι εγώ μια από τους νεκρούς ή τους τραυματίες”.

 Συγκλονιστική μαρτυρία

Το CNN φιλοξένησε τη μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία δήλωσε πως βρισκόταν στο κατάστημα δίπλα στα McDonalds. Δήλωσε πως ο 8χρονος γιος της, είδε τον δράστη να οπλίζει στις τουαλέτες των McDonalds.

Όπως είπε: “Βγήκα από την τουαλέτα και άκουσα συναγερμό και πυροβολισμούς. Σκοτώνει τα παιδιά. Τα παιδιά κάθονταν για να φάνε. Δεν μπορούσαν να τρέξουν.”

Η ίδια τόνισε ότι άκουσε τον άνδρα να φωνάζει “Ο θεός είναι μεγάλος” (Allahu Akbar), ενώ σημείωσε πως αναγνώρισε τη φράση, καθώς και η ίδια είναι μουσουλμάνα από το Κόσοβο.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας