8:52 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κούφιες εκφράσεις...

Κούφιες εκφράσεις...

Του Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου

Όταν οι ανοησίες λέγονται από κάποιον φουκαρά, η απόρριψη είναι άμεση και εμφανής. Όταν, όμως, λέγονται από επίσημα χείλη, αναβαθμίζονται και οι γύρω (υποτακτικοί παλαμοκροτητές συνήθως και εξαρτώμενοι δια βίου) αναζητούν το κρυφό νόημα του ποιητή, που στην καλύτερη περίπτωση δεν υπάρχει και στη χειρότερη είναι μια αποβλακωτική προπαγάνδα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις δηλώσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου, που σε μια άλλη ελληνική κοινωνία (του ‘50 ή του ‘60) θα προκαλούσαν συγκαταβατικά χαμόγελα.

Επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αναλάβει επικεφαλής του εορτασμού των διακοσιοστών γενεθλίων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έχοντας προφανώς στο βιογραφικό της και την προηγούμενη ενασχόληση με του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Στην δεύτερη περίπτωση, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης της ανέθεσε την εποπτεία του όλου εγχειρήματος προετοιμασίας, εξαιτίας και της αποτυχίας που σημείωσαν μέχρι τότε διάφοροι εκπρόσωποι της μεγαλοαστικής τάξης. Η Γιάννα Αγγελοπούλου αποδείχθηκε πολύ πιο ικανή και αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πόρους αδίστακτα και το έκανε, με αποτέλεσμα οι Αγώνες να γίνουν καλά, χωρίς παρατράγουδα.

Με το «1821», τα πράγματα μπερδεύονται, καθώς μιλάμε για γενέθλια μια εθνικής επανάστασης απέναντι στους Τούρκους, την οποία εκτός των ίδιων των Τούρκων δεν ήθελαν και συγκεκριμένες προνομιούχες ομάδες εντός της Ελλάδος, που και σήμερα (στη μετάλλαξή τους) συνδέονται με το εγχείρημα του εορτασμού. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να είναι το λιγότερο, καθώς στην προκειμένη περίπτωση ο συντονισμός του εορτασμού μιας εθνικής επανάστασης ανατέθηκε σε μια «πλούσια κυρία», που ήδη έχει αρχίσει να φαλτσάρει, όσον αφορά το νόημα της επαναστάσεως, που δεν μπορούν ούτε να πιάσουν αλλά ούτε και να αποδώσουν οι διαφημιστές.

Και βέβαια, οι πλούσιοι και ισχυροί, όπως η προαναφερόμενη κυρία, δικαιούνται να μην ξέρουν ιστορία, η οποία έχει στενάχωρα διδάγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον «σημερινό χώρο» και όχι χώρα που λέγεται Ελλάδα και απειλείται από τον ίδιο εχθρό, που τότε ήταν και ο κατακτητής που τελικά εξεδιώχθη.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης ομιλίας της στην πρώτη ολομέλεια της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Γ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι «υπάρχει μηχανισμός και ήδη διαθέτουμε σχέδιο για πόρους και χορηγίες», που σημαίνει προς ώρας ότι δεν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και το οποίο θα φανεί στο μέλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες της επετείου, όπου φάνηκε, το πόσο μακριά είναι η συγκεκριμένη κυρία από το πνεύμα της όλης εκδήλωσης, αλλά και οι συνεργάτες της. Και βέβαια στην κυβέρνηση, ουδείς κατάλαβε (και πως θα μπορούσε άλλωστε;) ότι όλη η εισήγησή της ήταν κούφιες εκφράσεις, μεγαλοστομίες και παρόλες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας