18:00 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ιντλίμπ: Νεκροί πέντε Τούρκοι στρατιώτες

Ιντλίμπ: Νεκροί πέντε Τούρκοι στρατιώτες

Η Τουρκία κατηγόρησε τις δυνάμεις του Άσαντ για επίθεση σε τουρκικό σημείο παρατήρησης στο Ιντλίμπ της Συρίας σύμφωνα με αναφορές Τούρκων αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters. Πέντε νεκροί Τούρκοι στρατιωτικοί είναι ο απολογισμός από την επίθεση στην περιοχή Ταφτανάζ στη βοριοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε αντίποινα για την επίθεση.

Την περασμένη Πέμπτη, μαχητικά αεροσκάφη των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, βομβάρδισαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της ίδιας πόλης, λίγες μόνο ώρες μετά την δημιουργία πρόχειρης στρατιωτικής βάσης από τον τουρκικό στρατό.

To Σάββατο, η Τουρκία έστειλε εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αφού οι καθεστωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα.

Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η Τουρκία προσπαθεί μέσα από την επιθετική της ρητορική να καλύψει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια με την προσπάθειά της να αναδειχθεί σε «χωροφύλακα» της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία με την ευάλωτη οικονομία της σήμερα είναι αναγκασμένη από τις επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν να πολεμά σε δύο μέτωπα. Στη Συρία και τη Λιβύη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσχερή για τη γειτονική χώρα καθώς για να ενισχυθεί το μέτωπο στη Λιβύη αποσύρθηκαν στρατεύματά της από τη Συρία αποδυναμώνοντας την ισχύ της σε ένα μέτωπο στο οποίο οι τουρκικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν που θέλει να εμπλακεί προκειμένου να διατηρεί ερείσματα στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του μετώπου οι συριακές δυνάμεις με μια συντονισμένη επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ και με τη συνδρομή της ρωσικής αεροπορίας κατάφεραν να αποκτήσουν ζωτικά σημεία της περιοχής προκαλώντας πανικό στις τουρκικές δυνάμεις και απώλειες οκτώ στρατιωτών τους. Να σημειωθεί ότι εκεί η Τουρκία έχει πέντε φυλάκια με τα οποία έχει κατοχυρώσει την παρουσία της στη Συρία τη στιγμή που ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ ζητά να φύγει από τα εδάφη της χώρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας