15:49 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Έρχεται τσουνάμι κρουσμάτων-Θα αντέξει το σύστημα;

Κορωνοϊός: Έρχεται τσουνάμι κρουσμάτων-Θα αντέξει το σύστημα;

Ο καθηγητής καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Σύψας μιλώντας χθες Πέμπτη σε τηλεοπτική εκπομπή ήταν σαφής: Θα είναι χιλιάδες τα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.

«Το ποια θα είναι η έκταση της διασποράς της νόσου, αλλά και το πόση επιτυχία είχαν τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει, θα φανεί μες στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή MEGA PAPERS ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Η ύπαρξη σχετικά λίγων κρουσμάτων αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει τίποτα. Ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έχουμε σίγουρα πληθώρα κρουσμάτων. Θα είναι χιλιάδες.

Ελπίζουμε να είναι τόσα ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «ο αριθμός των θανάτων που θα έχουμε εξαρτάται άμεσα από το πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας».

Αναφερόμενος στην Κίνα, σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, είναι ένα «επιδημιολογικά και λοιμωξιολογικά επιτυχημένο παράδειγμα.

“Έλαβαν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα και αυτή τη στιγμή έχουν ελάχιστα κρούσματα”.

“Από πλευράς δημοκρατικών ηθών, δεν νομίζω ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα, να έχουμε πολίτες να συλλαμβάνονται με απόχη, και όλα αυτά που είδαμε στους δρόμους της Κίνας”.

Τέλος, μιλώντας για το ενδεχόμενο του lockdown, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «πάνω στο τραπέζι της ομάδας εμπειρογνωμόνων, το οποίο συμβουλεύεται η πολιτική ηγεσία, υπάρχει και το lockdown.

“Όλα, όμως, επανεκτιμώνται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε μέρα μπορεί να φέρει νέα μέτρα”.

Ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας είναι μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων οι οποίοι αποτελούν πλέον και την μόνιμη Task Force για την επίβλεψη του νέου κορωνοϊού.

Την ομάδα εργασίας «Task Force» αποτελούν:

Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ

Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών

Δαϊκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος  Πανελληνίου  Ιατρικού Συλλόγου

Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας  – University of Pennsylvania – School of Medicine

Καραϊσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»

Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας  Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ

Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS

Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV

Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR

Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Επιδημιολογίας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ)

Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών

Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ

Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ

Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος­ Λοιμωξιολόγος

Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ

Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας

Χατζηχριστοδούλου  Χρήστος,  Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα ιατρικής, Παν/μιο Θεσσαλίας

Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

Η ενημέρωση της Πέμπτης από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Μετά τα 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στην πατρίδα μας ο αριθμός των συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  είναι 464 άτομα ενώ επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της καθηγήτριας Βάνας Σύψα πως αυτή τη στιγμή προσβεβλημένοι  από κορονοϊό είναι περίπου 3000 έλληνες κάποιοι όμως με πολύ ήπια συμπτώματα

Από τους Ανθρώπους που έχουνε βρεθεί θετικοί τον κορονοϊό 72 είναι  αδιευκρίνιστης αιτιολογίας και 78 νοσηλεύονται με μέση ηλικία τα 68 έτη ενώ σε Μονάδες εντατικής θεραπείας διασωληνωμένοι βρίσκονται  16 άνθρωποι όλοι άντρες με υποκείμενα νοσήματα και μέση ηλικία τα 69 έτη.

Απο τα βαριά περιστατικά μόνο ένας άνθρωπος είναι  νεότερος  κοντά στα 40 έτη και το βασικό το πρόβλημα είναι η παχυσαρκία όχι άλλο υποκείμενο νόσημα.

Την ίδια ώρα σε 6 ανέρχονται οι συνολικοί θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα καθώς έχασε τη μάχη ένας ηλικιωμένος στην Καστοριά με πολλά υποκείμενα νοσήματα, όπως τονίζει ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογιας Σωτήρης Τσιόδρας.

Στα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η χώρα και τα οποία ανακοινώνονται  από το Νίκο Χαρδαλιά περιλαμβάνεται το κλείσιμο των ξενοδοχείων όπου θα μείνουν τρία να λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάτι που θα συμφωνηθεί με τους συλλόγους των ξενοδόχων.

Αίσθηση  προκαλεί το γεγονός ότι ξεκινάει από αύριο πολύ αυστηρός έλεγχος των ανθρώπων που έρχονται από χώρες του εξωτερικού με διεθνείς πτήσεις, θα Συμπληρώνουν ένα έντυπο στο αεροδρόμιο και μετά θα ελέγχονται από την αστυνομία κατά πόσο τηρούν την καραντίνα των 14 ημερών. Όσοι την παραβούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα ύψους 5000 €

 

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας