9:57 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας για τις μετακινήσεις του Πάσχα

Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας για τις μετακινήσεις του Πάσχα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε σήμερα, Μ. Πέμπτη, για τις μετακινήσεις του Πάσχα και την ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Της Αλεξίας Σβώλου

Πέτσας για τις μετακινήσεις του Πάσχα

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση του λέγοντας, «Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και ο Χριστιανισμός τιμά την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Είμαστε τρεις μέρες πριν την Ανάσταση και οι Έλληνες συνειδητοποιούμε ότι αυτό το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Και βέβαια δεν θα συγκεντρωθούμε σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα της αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες. Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά. Αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε. Για να σπάσουμε τον κρίκο στην αλυσίδα της μετάδοσης.

Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδας. Έχει ήδη διαμηνύσει, τόσο προς τους κληρικούς όσο και προς τους πιστούς, ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησιές μας θα είναι κλειστές για το κοινό.

Σημειώνεται ότι και τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέροντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία της μάχης απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Για άλλη μια φορά τους ευχαριστώ. Όπως και για τα αντανακλαστικά τους να δείχνουν σε απευθείας μετάδοση λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να έχουν πρόσβαση οι πιστοί όσο μένουν σπίτι. Επίσης τονίζεται ότι από τη Μεγάλη Τρίτη, η Ε.Ρ.Τ. προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και στη νοηματική γλώσσα για τους τηλεθεατές που έχουν προβλήματα ακοής.

Οι Έλληνες κερδίσαμε σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο από τη χαλάρωση λίγων ωρών. Παρακαλώ λοιπόν, ακόμη και τους λίγους, όπως φάνηκε από χθεσινή δημοσκόπηση, οι οποίοι σκέφτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν. Πρώτον, γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και, δεύτερον, γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι 9 στους 10 Έλληνες. Και αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές, ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις, αλλά κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ. Γιατί από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα, θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση, για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα.

Όπως είναι γνωστό τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται το Στρατηγικό Σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αλλά, παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι τις 27 Απριλίου. Και μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της Στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά.»

Σχετικά με την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε, «Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ., την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού. Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 997. Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις, εκ των οποίων 381 ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις. Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 κινητές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες. Δημιουργήθηκε, επίσης, Μητρώο Ασθενών κορωνοϊού ως σημείο αναφοράς, έτσι ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.

Ενισχύονται, παράλληλα, οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη διάγνωση κρουσμάτων κορωνοϊού. «Είναι πολύ σημαντικό», όπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ, καθώς θα αρχίζουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας».

Σημειώνεται ακόμη ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ για επιδημιολογική μελέτη του κορωνοϊου στην οποία συμπράττουν πανεπιστημιακές σχολές και επιστημονικοί φορείς.»

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας