23:35 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τσίπρας: «Το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Τσίπρας: «Το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνοντας στη συζήτησης της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ για διεύρυνση των κατηγοριών για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο χαρακτήρισε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

«Η πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου είναι σήμερα άλλη μια απόδειξη εργαλειοποίησης της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχετε τις προαποφασισμένες πολιτικές σας σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα όμως είναι και η απόδειξη της αποτυχίας σας. Είναι το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματός σας περί δήθεν σκευωρίας. Είναι το φιάσκο της ίδιας της προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται», είπε και επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση ότι δεν θέλει τη Δικαιοσύνη ως έναν ανεξάρτητο θεσμό, αλλά ως «παίγνιο».

Κάλυψε Παπαγγελόπουλο ο Α. Τσίπρας

Κάλυψε τον υπουργό του υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτει καμία αιτία παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς η κυβέρνηση βρήκε έναν κατηγορούμενο και κατασκεύασε κατηγορίες για να κρύψει το σκάνδαλο της Novartis, που είναι υπαρκτό  και πανθομολογούμενο από την ελληνική κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία καυτηριάζοντας την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μελών της κυβέρνησης από τα υπουργικά έδρανα.

«Ενώ το πρόβλημά του ήταν και είναι με το μέτωπο κατά της διαφθοράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με εμένα προσωπικά, επέλεξε να στοχοποιήσει τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», είπε και πρόσθεσε πως όπως και τον περασμένο Οκτώβριο, έτσι και σήμερα ο πρωθυπουργός επέλεξε να απουσιάζει από τη Βουλή.

«Καταλαβαίνουμε γιατί απουσίαζε και τότε και σήμερα, αναγκάζεται να κάνει το χατήρι στον κ. Σαμαρά, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η παράταξη του να καταφεύγει στον ρεβανσισμό των ειδικών δικαστηρίων και στην παράδοση που έχει η οικογένεια του απέναντι στον κ. Σαμαρά», υποστήριξε και διερωτήθηκε πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δηλώσει υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματος του.

«Τι παριστάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ότι δεν αποφασίζει αυτός; Ότι δεν κινεί τα νήματα αυτός για την στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ; Ερήμην της κυβέρνησης εξελίσσεται αυτή η διαδικασία; Ή μήπως θέλει να μας πει ότι την διαδικασία ελέγχει ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ;», ήταν ερωτήματα που έθεσε προς τα γαλάζια έδρανα.

Επίθεση Α. Τσίπρα σε Α. Σκέρτσο

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου για το σχόλιο του για την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη για την άγρια δολοφονία και το βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.

«Να μιλήσουμε λοιπόν για δικαιοσύνη. Και να μιλήσουμε και για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Και χθες αλλά και σήμερα. Τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως, εν θερμώ. Και μετά, αφού βλέπει ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, να δηλώνει ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις. Δικαιούται ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό να μας λέει ότι σχολιάζει με την ιδιότητα του πολίτη και όχι με τη θεσμική του ιδιότητα ; Αν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, θα άνοιγε η γη να τον καταπιεί. Και δικαίως. Τώρα συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», σημείωσε.

Η απάντηση του προέδρου της προανακρτικής επιτροπής

Απαντώντας στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα για την απουσία των μελών της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας ανέφερε πως μόνον η Βουλή είναι αρμόδια να κινήσει ποινική δίωξη σε βάρος υπουργών και ότι ο κ. Μητσοτάκης σέβεται το Σύνταγμα. Ανέφερε ακόμη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπερασπίστηκε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά μίλησε γενικά και αφηρημένα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας